BIER BROUWEN

Leer de basis van bier brouwen...

Bier brouwen, waar moet ik op letten? 


Bier wordt gebrouwen met behulp van ten minste 4 ingrediënten; water, gemoute granen, hop en gist. Binnen deze ingrediënten zijn honderdduizenden combinaties te maken.
Bierbrouwen bestaat uit een aantal stappen. In het kort moet je maischen, filteren, koken en vergisten. Iedere stap behelst natuurlijk verschillende andere stappen om tot een goed brouwsel te komen. Maischen zorgt voor verschillende smaken, mondgevoel en alcoholpercentages, hop toevoegen tijdens het koken zorgt voor bitterheid, houdbaarheid en aroma, vergisting zorgt voor alcohol en koolzuur en het koken zorgt voor een steriel product zonder vieze smaakjes.
Uiteraard zijn er nog meer variabelen zoals bijvoorbeeld waterbehandeling en het moment van hop toevoegen, maar dit is in deze niet van toepassing.

Bier brouwen pakket

Wil je thuis aan de slag met zelf bier brouwen? Dan is het Mr. Hop Brouwbaas pakket alles wat je nodig hebt. Het brouwbaas pakket bevat tevens een uitgebreide handleiding, in 14 stappen leer ik je de fijne kneepjes van het bier brouwen. Niets mooiers dan genieten van je zelfgebrouwen bier. 
Mr. Hop Brouwbaas pakket - Blond
CL
%

Maischen

Bij het maischen worden enzymen in granen omgezet in vergistbare suikers, zodat smaken en alcohol geproduceerd kunnen worden tijdens het vergisten. Hiervoor worden gemoute granen gebruikt. Mouten is een proces waarbij een graankorrel bewerkt wordt door hem te laten kiemen, vervolgens te eesten (het stoppen van het kiemen door de temperatuur te verhogen) en te roosteren (of juist niet). Door het kiemen worden niet vergistbare suikers ontwikkeld voor de groei van de plant. Dit moet gestopt worden om later omgezet te kunnen worden in vergistbare suikers. Door het roosteren van een geëeste graankorrel wordt deze donkerder en verbrand een deel van de suikers. Dit heeft dan weer invloed op de smaak na het maischen. Mout bestaat van heel licht tot pikzwart, waarbij de lichte mouten meer vergistbare suikers bevatten en de donkere mouten veel smaak bevatten en minder suikers. Zo kun je spelen met je recepten.

Maischen doe je tussen de 53 en 78 graden. In het kort kun je zeggen dat de meeste bieren zelfs tussen 63 en 72 graden gemaischt worden. Tussen deze temperaturen ontwikkelen zich meer vergistbare suikers bij normale moutsoorten. 63 graden geeft een wat droger mondgevoel terwijl 72 wat meer alcoholische esters meegeeft. 67 graden wordt vaak gebruikt voor blond bier.

Filteren en koken

Filteren doe je na het maischen. Dit om te zorgen dat er geen moutbeslag meegekookt wordt en zo kan verbranden. Tijdens het koken verdamp je stoffen (DMS) die in het eindproduct kunnen zorgen voor een ‘gekookte groenten’-smaak. Tijdens het koken zorg je ook dat het bier steriel is zodat infecties geen kans krijgen.

Vergisting

Tijdens de vergisting zorgen de eencellige organismen voor alcohol en koolzuur. Heel banaal gezegd eet het gist de suikers op en poept het alcohol en koolzuur uit. 

Zelf bier brouwen?

Mister Hop verkoopt brouwpakketten zodat je zelf ook je eigen bier kan brouwen. Je kunt voorlopig kiezen tussen een blond bier pakket en een IPA pakket. Het brouwen van deze bieren zal ongeveer 3,5 uur in beslag nemen en je zal ongeveer 5 liter van je eigen godendrank overhouden. Een uitgebreide brouwinstructie wordt meegeleverd.