BROUWERIJ DE MOLEN

Brouwerij De Molen is met recht de trots van Bodegraven.
18 De Molen bieren

De Molen & De Brouwerij

In 2004 is Brouwerij De Molen in Bodegraven opgericht, midden in het Groene Hart. In het begin was de brouwerij gevestigd in de historische korenmolen De Arkdruif langs de Oude Rijn.

Brouwerij De Molen in Bodegraven

De hoofdbrouwerij is inmiddels iets verderop in dezelfde straat te vinden. De bierliefhebbers kunnen echter nog steeds bij de korenmolen terecht, daar is nu namelijk Brouwcafé De Molen gevestigd. In dat café wordt nog steeds gebrouwen en gekookt met en naast de molenbieren. Bij De molen is ook het begin-, en eindpunt van de rondleidingen door de brouwerij. Naast het brouwcafé is er ook een bierwinkel te vinden waar bieren van De Molen en andere craft- en speciaalbieren uit de hele wereld te vinden zijn. 

Herkenbaarheid van De Molen

De bieren van De Molen zijn zeer herkenbaar tussen alle andere bieren. Op de etiketten staat precies wat je moet weten, zonder al te veel poespas.

De inhoud van de flessen is dan ook veel belangrijker voor De Molen, de kwaliteit van de bieren staat altijd voorop. Bij De Molen worden veel verschillende bieren gebrouwen, het grootste deel slechts één keer per jaar en bij sommigen blijft het zelfs bij één uitgave. Toch lukt het de brouwers steevast om ieder bier van hoge kwaliteit te laten zijn.

Verschillende bieren van Brouwerij De Molen

Borefts (bier) festival

Brouwerij De Molen organiseert ook jaarlijks hun/haar/zijn eigen bierfestival. Op het Borefts festival staan naast brouwerij De Molen altijd nog veel (inter)nationale brouwerijen, allemaal met eenzelfde filosofie als de Bodengraafse brouwers: de kwaliteit staat voorop.

Binnen korte tijd heeft het festival dan ook net zo'n goede naam gemaakt als de brouwerij zelf. Bij de jaarlijkse verkiezing van 100 beste brouwerijen ter wereld van RateBeer staat brouwerij De Molen dan al jaren steevast in de bovenste helft van de lijst. Bij de editie van 2020 vonden de honderdduizenden stemmers dat De Molen, als best gewaardeerde Nederlandse brouwerij, op plek 23 behoorde.

Bavaria & De Molen

In 2019 werd brouwerij De Molen volledig overgenomen en opgenomen in de Swinkels Family Brewers, nadat Bavaria (later veranderde de naam) in 2016 al een minderheidsbelang van 35% had genomen. In de jaren die daarop volgden ontwikkelde de relatie tussen De Molen en SFW en met de volledige overname werd er nog meer mogelijk voor de brouwerij.

Het brouwproces is na de overname helemaal niet veranderd. Brouwerij De Molen heeft, net zoals de trappistbieren van La Trappe, een 'status aparte' gekregen. Door die status is het aansturen en managen van de brouwerij niet aangepast. Vanuit Lieshout wordt met name de vertegenwoordiging en distributie geregeld en heeft brouwerij De Molen al veel technische ondersteuning mogen ontvangen.

Hoge kwaliteit bij Brouwerij De Molen

In Bodegraven moeten de brouwers zich dus met name richten op het maken van kwaliteitsbieren, en dat lukt ze iedere keer weer.

Officieel beoordeeld en getest

door 6831 Mr. Hop-fans gemiddeld 9.82
10.0
Erik 12/07/2024
Positieve punten
Top snel en genoeg keuze
Bekijk alle 6831 beoordelingen