BROUWERIJ DE WERF

Brouwerij De Werf bestaat al sinds 2010, al heette het in de eerste jaren nog Brouwerij De Compagnie. De brouwerij is gevestigd in Enkhuizen, West-Friesland. 
5 Brouwerij De Werf bieren

Van De Compagnie naar De Werf

De namen De Werf en De Compagnie zijn gebaseerd op de scheepshistorie en de Gouden Eeuw. Enkhuizen was in die tijd een van de belangrijkste steden van Nederland, door de handel van de VOC lagen de pakhuizen vol met kostbare spullen en specerijen.

De bieren van De Compagnie werden nog tot 20 december 2017 bij de Sallandse Landbier Brouwerij gebrouwen. Op die winterse dag werd de eigen brouwerij geopend in het historische centrum van de stad. Met de eigen brouwerij werd direct de naam veranderd, gekoppeld aan de oude scheepswerf waarin gebrouwen zou worden is 'Brouwerij de Werf' natuurlijk een hele mooie keuze.

Bieren van Brouwerij de Werf

Het eerste bier wat in de eigen brouwerij uit de vaten kwam grijpt meteen terug op het rijke verleden van Enkhuizen: de VOC Session IPA. Later is De Werf wat meer afgestapt van de namen met links tot de VOC, zo is de naam van dit eerste brouwsel later ook veranderd in Vonkel. Na de Vonkel volgde er meer frisse bieren zoals de Tropical Weizen Wahja! en de zeer populaire Porno Blond.

Bieren van Brouwerij De Werf

Naast verschillende lichtere bieren is er ook aan de liefhebbers van donkere en zwaardere bieren gedacht. Zoals de dubbel Bulder en de Russian Imperial Stout Diepdonker. Die laatste wordt zo nu en dan ook in beperkte oplage op whisky- en rumvaten gerijpt. 

Suydersee

Waar de bieren en de brouwerij in de beginjaren nog een zeer duidelijke link hadden met de VOC en Enkhuizen als havenstad, is dat nu vooral nog met de 'Suydersee-bieren'. En dan met name over de mythes en verhalen die er in die tijd rondgingen.

Brouwerij De Werf

Zo is de Meermoid een honingblond bier en verwijst naar het mythische zeewezen dat iedereen verleidt met haar amberkleurige lokken en zoete honinggeur. Het andere Suydersee-bier: Tunus, de heerser van de Suydersee. Hij kon de golven en stormen zo heftig maken dat geen schip meer uit kon varen. De zeelieden trokken zich op die momenten terug in herbergen en daar werd geproost op het leven. Met deze tripel van De Werf, die gemaakt is voor roerige tijden, kom je erachter dat het allemaal weer goed komt. 

Nieuwe eigenaar

Sinds juni 2020 is de brouwer Arjen Post mede-eigenaar geworden van de brouwerij. In zijn vroege jeugd werkte hij al in de havens en in zijn latere leven bleef hij altijd technisch bezig. Toen de familie Post plannen had voor de brouwerij sprong hij direct aan boord.

Arjen, het manusje-van-alles, heeft al die tijd aan de ketels gestaan en samen met Pieter Boy, de bedrijfsleider, zwaait hij nu met de scepter in De Werf. Naast de brouwerij is er in de oude scheepswerf een proeflokaal te vinden waar je verschillende eigen gebrouwen bieren kunt proeven. Ook worden er vaak verschillende evenementen en feesten georganiseerd.

De Werf Proeflokaal

Officieel beoordeeld en getest

door 6710 Mr. Hop-fans gemiddeld 9.82
10.0
Sander 16/05/2024
Positieve punten
Super
Bekijk alle 6710 beoordelingen