🐣 SALE 10% korting op ALLES met code: EGG10

BROUWERIJ HET ANKER

Brouwerij Het Anker is al sinds 1872 in bezit van de familie Van Breedam. De brouwerij zelf bestaat echter al een aantal eeuwen langer. 
11 Het Anker bieren

De historie achter Brouwerij Het Anker

De eerste keer dat de brouwerij vernoemd wordt is in 1369. In het kasboek van het kapittel Sint-Rombout is te zien dat ene Jan in den Anker zijn belastingen betaalde. Later, in 1471 besliste Hertog Karel de Stoute dat de bieren die in het begijnhof van Mechelen gebrouwen werden, zouden worden vrijgesteld van accijnzen en belastingen. In het begijnhof was namelijk ook een 'krankenhuis' te vinden. De bieren die er gebrouwen werden waren allemaal 'voor de begijnen en hunne officieren' van dat ziekenhuis.

Brouwerij Het Anker

In 1872 wordt de brouwerij verkocht aan de familie Van Breedam, zij moderniseren de brouwerij met een stoomketel. Met hun liefde voor het brouwen en de interesse in de Mechelse glorietijden zorgen ze voor een terugkeer naar de tradities en het brouwen van speciale bieren. 

Het Anker in de oorlogen

Ten tijde van de Eerste Wereldoorlog mag er in de Mechelse regio slechts één blijven functioneren. Door een loting wordt beslist dat de brouwzaal van het Anker moet worden ontmanteld en het rode koper wordt omgesmeed tot grondstof voor de Duitse oorlogsproductie. Ook in de Tweede Wereldoorlog mag de brouwerij niet doorgaan met haar normale bezigheden. Door een ingestelde wet mag er alleen nog 'Zero-huit' bier gebrouwen worden.

Het Anker bier brouwen

Brouwerij Het Anker slaagt erin om een 'legaal' bier met 0,8% alcoholvolume te brouwen, wat ook voor werk zorgt voor de Mechelaars waardoor zij geen arbeidsdienst in Duitsland hoeven te verrichten.

Na 1945 investeert de brouwerij in hangende grote ketels en het gaat zich alleen nog maar richten op het brouwen van bier en niet meer op nevenactiviteiten als mouten.

Brouwerij Het Anker Hangende Ketels

De vijfde generatie

In 1990 neemt Charles Leclef, de vijfde generatie van de familie, de leiding van de brouwerij op zich. Met Leclef wordt de brouwerij opnieuw gerestaureerd en vernieuwd, er wordt een hotel geopend en een nieuwe brasserie gebouwd. In 2010 begint Het Anker ook met een whisky-stokerij, in de 17e eeuwse familiehoeve. De Gouden Carolus Single Malt, gedistilleerd uit het moutbeslag van de Gouden Carolus Tripel, heeft al meerdere internationale prijzen gewonnen.

Ingang Het Anker Brouwerij, Brasserie en Winkel

Zo wordt er dus een Gouden Carolus bier gebruikt om de whisky te maken, en diezelfde whisky wordt weer in een bier verwerkt. De Gouden Carolus Whisky Infused wordt namelijk verrijkt met een infusie van de Single Malt. Dit bier heeft de unieke prestatie behaald om 3 keer op rij de prijs voor beste bier te winnen op het Zythos bierfestival. 

Keizerlijk bier van Brouwerij Het Anker

De gehele Gouden Carolus-serie is gebaseerd op traditionele recepten. Zo is de Classic ontstaan als brouwsel voor de keizer. In vroegere tijden was 'den Mechelschen Bruynen' het stadsbier van Mechelen. De stad was op dat moment hoofdstad van de Nederlanden en het brouwersgilde wilde de eer hoog houden en het beste bier voor de keizer maken. Zo is het Groot Keizersbier 'Gouden Carolus' ontstaan, genoemd naar de gouden munten van Keizer Karel.

De keizer wordt nog jaarlijks getrakteerd op een bier. Op 24 februari, de geboortedag van Keizer Karel, wordt de 'Gouden Carolus Cuvée van de Keizer Imperial Dark' gebrouwen.

Daarnaast wordt ook het huidige stadsbier van Mechelen in Het Anker gemaakt: De Maneblusser. Ook aan dit bier hangt weer een schitterend historisch verhaal. De naam is afkomstig van de nevelachtige nacht van 27 op 28 januari 1687. De maan scheen op de St. Romboutstoren en door de nevel leek het alsof er meer aan de hand was. Een dronkaard rende door de straten en riep dat de toren in brand stond. Heel Mechelen schoot te hulp en snelde met gevulde emmers richting de toren. Totdat de nevel weg trok en er niks aan de hand bleek. De Mechelaars worden nog steeds 'de maneblussers' genoemd.

Het Anker weetjes, historie en rondleiding

Officieel beoordeeld en getest

door 6598 Mr. Hop-fans gemiddeld 9.82
10.0
David 27/03/2024
Positieve punten
Goede bezorging Vriendelijke service Leuke goodies Persoonlijke touch
Verbeterpunten of tips
Nog meer bieren aanbiedien! En hoe groter jullie worden altijd deze service blijven bieden
Bekijk alle 6598 beoordelingen