BROUWERIJ MAXIMUS

In de Utrechtse wijk de Meern is in 2011 Brouwerij Maximus opgericht. Vanuit het proeflokaal bij de brouwerij zie je de brouwers druk aan het werk bij de klassieke koperen brouwinstallatie.

In de lagertanks, afvulketels en de koperen brouwketels worden de vaste, seizoens- en de speciale bieren allemaal op ambachtelijke wijze gebrouwen.

Tradities met een moderne twist

De vaste bieren van Maximus zijn allemaal op vrij traditionele wijze gebrouwen, maar er is altijd een modern element aanwezig. Zuiver water, gerst, hop en gist vormen altijd de basis van de bieren.

De blonde Pandora heeft door het gebruik van de Amerikaanse hop bijvoorbeeld iets weg van een IPA, en in de Diesel Stout 6 proef je de bitterheid van de Engelse hoppen. 

Unieke brouwinstallatie

De koperen stoom-brouwinstallatie, afkomstig uit Duitsland, werkt ook op traditionele wijze en is uniek in Nederland.

Unieke brouwinstallatie bij Brouwerij Maximus

Maximus is ook met twee bieren vrij uniek in Nederland. De herfstbok wordt op traditioneel Duitse wijze gebrouwen als Dunkler Bock, iets wat perfect bij de gehele brouwinstallatie past. Bij het kriekbier 'Fat Cherry' wordt dan weer gebruik gemaakt van wilde gisting, wat tot een aantal jaar geleden alleen in België gebruikt werd. 

Circus Maximus

Naast alle vaste bieren, worden er sinds 2020 ook verschillende circusartiesten gebrouwen, deze treden samen op in Circus Maximus. Met deze bieren wil de brouwerij mensen samenbrengen, iedereen heeft wel een gekke kant en met deze bieren krijgt iedereen de kans om die kant te laten zien.

Brouwerij Circus Maximus

De bieren van Circus Maximus zijn allemaal unieke artiesten, het zijn tijdelijke bieren die zo nu en dan weer terugkomen in een nieuw jasje. Soms blijft de basis hetzelfde zoals de Psycho Cyclops. Dat was eerst een kruising tussen een NEIPA en een Duitse Hefeweizen, maar zijn tweede editie is een NEIPA die vol met fruithoppen zit.

Andere artiesten van Circus Maximus voeren een tweede keer juist een compleet andere act op. Zo heeft Bling Bling een White Stout-variant en een, totaal andere, Barley Wine-kant. De Space Cowboy schiet ook meerdere kanten op. Zo kwam de cowboy eerst als Porter met umami-smaken geïnspireerd op de KitKats met matcha, de laatste variant is een moddervette Stout en meteen het zwaarste Maximus-bier tot nu toe.

Samenwerking met vrijwilligers

Brouwerij Maximus staat in het midden van de lokale gemeenschap van Leidsche Rijn en het proeflokaal wordt ook wel als ontmoetingspunt gezien. Door het hele jaar heen worden verschillende evenementen georganiseerd, zoals een bier wat gebrouwen wordt in samenwerking met vrijwilligers.

Naast de brouwerij ligt het Maximapark, met hulp van mensen uit de wijk wordt daar hop geteeld en geplukt. Met die eigen gekweekte hop wordt de Mockingbird gebrouwen, genoemd naar een van de verzorgers van de hopplanten.

Samenwerking met vrijwilligers bij Maximus

Niets wordt verspild

Brouwerij Maximus laat ook met de verwerking van het restproduct bostel zien dat ze lokale ondernemers steunen. Een deel van de bostel gaat als paardenvoer naar lokale boeren en de Utrechtse bakkerij Blond & Smolders maakt er een gezond bostelbrood van. 

Brouwerij Maximus als leerwerkbedrijf

De brouwerij is ook een erkend leerwerkbedrijf. Ze zetten zich in om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt klaar te stomen voor een opleiding, betaalde baan of vrijwilligerswerk. Maximus krijgt geen subsidie voor de leerlingen, maar vindt dat een bedrijf altijd zou moeten bijdragen aan maatschappelijke doelen.

De brouwerij heeft voor de huidige leerlingen en voor de leerlingen die inmiddels al zijn doorgestroomd de Little Fred gebrouwen, een Session Blond die goed doordrinkbaar, maar toch hoog op smaak is.

Officieel beoordeeld en getest

door 6831 Mr. Hop-fans gemiddeld 9.82
10.0
Ramona 17/07/2024
Positieve punten
Grote selectie, snelle levering
Bekijk alle 6831 beoordelingen