BROUWERIJ 'T SMAKT

Brouwerij 't Smakt laat zien waar een klein dorp groot in kan zijn!

De brouwerij in Smakt

Ben Theunissen is in 2021 gestart met zijn eigen brouwerij. In het drop Smakt, in de gemeente Venray, stond hij geregeld in zijn eigen keuken bier te brouwen. Zijn buren waren steevast zijn eerste klanten en de bieren waren vaak al op voordat hijzelf een fles kon openen. Om aan de steeds grotere vraag te voldoen werd er opgeschaald van een capaciteit van 20 liter naar een 150 liter pan en de kelder werd ingericht als nieuwe brouwerij.
De brouwruimte van 't Smakt werd professioneel ingericht en van alle gemakken voorzien, daardoor wordt er inmiddels ongeveer 4000 liter gebrouwen. En alles gebeurt nog steeds handmatig: het gehele brouwproces, het bottelen en het etiketteren.
Gewitnit is het witbier van 't Smakt

Een nieuwe brouwerij

In het voorjaar van 2024 krijgt brouwerij 't Smakt een nieuwe uitbreiding. Dan wordt er namelijk begonnen aan de bouw van een schuur waarin de brouwerij nog verder kan groeien. Door die uitbreiding wil Ben zijn ambachtelijk gebrouwen bieren een nog mooier podium in de landelijke omgeving van Smakt.
Ook vóór die uitbreiding ontvangt de brouwer al geregeld gasten voor proeverijen (met bijpassende gerechten), maar met de nieuwe uitbreiding krijgt hij daar een nóg mooier plekje voor.

De bieren van 't Smakt

Het eerste bier wat in Smakt werd gebrouwen was een Tripel en al snel volgden er meer stijlen. Na verschillende recepten te hebben geprobeerd zijn er inmiddels 4 core-bieren: Nano-Tripel, Cimarillo, Donker Verlangen en Blond Genot. Daarnaast zijn er al meerdere seizoensbieren uitgebracht en brouwt Ben met regelmaat Specials.
Tot nu toe brouwde hij bijvoorbeeld de Nevel, een collab met Puuro en een bijzonder gave Barrel Aged Stout: de Zonderling.
Brouwerij 't Smakt brouwt enkel met natuurlijke ingrediëntenAlle bieren staan vol van smaak en dat bereikt 't Smakt iedere keer met enkel natuurlijke ingrediënten. Door bijvoorbeeld het witbier Gewitnit te koudhoppen met Citra is er een volle smaak ontstaan, die je niet vaak in witbieren treft.

Brouwerij 't Smakt op bierfestivals

De kans dat je Brouwerij 't Smakt treft op een van de vele bierfestivals wordt steeds groter. Het eerste jaar na de oprichting stond hij slechts op een enkel festival, maar in 2024 kun je de bieren proeven op festivals in o.a. Nijmegen, Den Bosch en de Beekse Bergen! Daarbij wordt er vaak ook nog eens een speciaal bier gebrouwen wat alleen op bierfestivals te proeven is.
Brouwerij 't Smakt op bierfestivals

Een workshop van 't Smakt

Naast de al eerder genoemde proeverijen organiseert Brouwerij 't Smakt ook workshops. Bij die workshops leer je de fijne kneepjes van het bierbrouwen, maar dan in combinatie met de barbecue! Voor deze gave workshop zijn de brouwerij en Creatief Culinair uit Venray samengekomen om zo het beste uit twee werelden bij elkaar te laten komen.
Beerpairing met bieren van 't Smakt

Officieel beoordeeld en getest

door 6710 Mr. Hop-fans gemiddeld 9.82
10.0
Robin 22/05/2024
Positieve punten
Aanwisselend aanbod, vaak nieuwe bieren, en natuurlijk de persoonlijke boodschap 🍺🍺
Verbeterpunten of tips
Ga vooral zo door!!
Bekijk alle 6710 beoordelingen