HERTOG JAN BROUWERIJ

De bekendste Limburgse brouwerij met misschien wel het beste Nederlandse bewaarbier: Grand Prestige.
1 Hertog Jan bieren

Hertog Jan


De brouwerij van Hertog Jan bestaat alweer ruim 100 jaar. Op 2 maart 1915 werd de akte van oprichting voor een nieuwe brouwerij net buiten Arcen ondertekend. De plek van de brouwerij bevindt zich net naast een bron. Het water bij die bron komt door een kleilaag omhoog en daardoor wordt het op natuurlijke wijze gefilterd.

De Hertog Jan brouwerij in Arcen

de Vriendenkring


Binnen korte tijd werd het bier van de Vriendenkring, zoals de Hertog Jan-brouwerij toen nog heette, immens populair. Dat kwam met name door de pilsener, een ondergistend bier. In de oorlog liep de brouwerij grote schade op, waardoor je nu nog steeds kogelgaten van de Tweede Wereldoorlog kunt vinden. Eind 1980 zijn er plannen om de brouwerij te sluiten, drie medewerkers zien dat als hun kans om zelf te gaan brouwen. Ze huren de brouwerij en gaan er bovengistend speciaalbier brouwen onder de naam Arcense Stoombierbrouwerij. De ondergistende Pilsener wordt er dan niet meer gebrouwen.

De speciaalbieren wonnen verschillende prijzen, totdat de brouwerij door een nieuwe ramp werd getroffen. In 1993 overstroomde de Maas, waardoor een deel van de brouwerij onder water kwam te staan. Om de schade te herstellen was er een verbouwing nodig, tijdens die werkzaamheden werd de brouwerij ook weer iets verder uitgebreid met lagerkelders. Daardoor was het wel weer mogelijk om ondergistende bieren te maken, de Pilsener kwam weer terug.
In 1998 werd de naam pas gewijzigd in de naam die we nu allemaal kennen: Hertog Jan. Vernoemd naar Hertog Jan I van Brabant, schijnbaar hield hij wel van een feestje waar het bier rijkelijk vloeide, wat ook goed te zien is aan diezelfde man op het logo.

Hertog Jan Grand Prestige


Naast de Pilsener staat Hertog Jan ook bekend om verschillende speciaalbieren. Van 1995 tot 2021 was Gerard de Meesterbrouwer van Hertog Jan. In die jaren introduceerde hij de Weizen, Arcener Tripel en Karakter. Naast deze drie is zijn grootste trots de Hertog Jan Grand Prestige, een gerstewijn om te bewaren.
Dat bewaren kun je gewoon in je eigen kelder doen, of op een ander donker plekje waar de temperatuur redelijk gelijk blijft. Wanneer je je fles op de site van Hertog Jan doorgeeft kun je ook makkelijk de smaakontwikkeling volgen. De brouwerij zelf brengt sinds een aantal jaar ook steeds een vatgerijpte serie uit van Grand Prestige. In 2021 lag het bier bijvoorbeeld te rijpen in vaten van vier verschillende Portugese dranken, en het jaar ervoor in verschillende Schotse Whiskyvaten.

Meesterbrouwer Gerard met Hertog Jan Grand Prestige

Brouwerijbezoek


Als je nu echt goed wil zien waar al die bieren, en met name de Grand Prestige, gemaakt en bewaard worden, dan is een bezoek aan de brouwerij een echte aanrader. Bij een standaard rondleiding doorloop je het hele brouwproces van de ketels tot de bewaarkelders. Wanneer je kiest voor een ‘Liefhebbers Tour’ leer je nog meer geheimen van Hertog Jan en kom je op plekken waar je bij de andere rondleiding niet komt, deze duurt dan ook zo’n anderhalf uur langer.

De Proeverij


Na de rondleiding is een bezoek aan het café de Hertog Jan Proeverij ook een aanrader, daarvoor hoef je alleen maar de pijpleiding te volgen. Het café bevindt zich namelijk aan de overkant van de straat, op de pijpleiding die over de straat loopt zie je meteen wat er gebeurt “Hier stroomt Hertog Jan”. Verser dan in dat café proef je de Pilsener dus nergens.

Hertog Jan bierfestivals


Hertog Jan organiseert door het jaar heen ook verschillende festivals. Bij al de verschillende festivals is een rondleiding ook mogelijk, al is het dan wel in aangespaste vorm. Het festival is de hoofdattractie, dus de rondleiding zal wat korter zijn.

Hertog Jan Grand Prestige, perfect om te rijpen


Tijdens de Week van het Nederlandse Bier vindt bijvoorbeeld het Hertog Jan Speciaalbier Festival plaats. De brouwerij opent de deuren en op het terrein van Hertog Jan kun je verschillende gerijpte versies van de Grand Prestige proeven. Dan gaat het om verschillende versies van het bekende speciaalbier die zeer zeldzaam zijn geworden. Naast dit festival wordt er ook altijd een bockbierfestival gehouden en aan het einde van het jaar is de Grand Prestige Dag. Nog een festival in het teken van het bekendste Hertog Jan speciaalbier.

Officieel beoordeeld en getest

door 6964 Mr. Hop-fans gemiddeld 9.82
10.0
Siegfried 22/09/2024
Positieve punten
Op tijd geleverd. Perfecte orderverwerking. Geweldig!!
Bekijk alle 6964 beoordelingen