BIRRAMISU

Tijn Bierbaas Title
Na het feestmaal kun je natuurlijk een aantal ijstaarten op tafel zetten,  maar het is vele malen leuker om zelf een dessert te maken. De meeste nagerechten zijn ook vrij makkelijk te maken. Deze Birramisu is daar een mooi voorbeeld van. Een variant op de Italiaanse Tiramisu, waar de alcohol en de koffie zijn vervangen door bier. Het liefst een moddervette Stout of zware Porter. Ik heb zelf de Macaroon Machine gebruikt, wat met het vleugje kokos een mooie toevoeging is. Maar een volgende keer zou ik kiezen voor een nog zwaarder bier, waarschijnlijk iets met Tonkabonen.

Stap 1

Doe de eidooiers samen met de suiker en vier eetlepels van het bier in een hittebestendige kom. Klop de dooiers, bier en suiker tot een glad geheel.

Stap 2

Breng een pan met een laagje water aan de kook. Zodra het water kookt kan het vuur omlaag de kom op de pan, zorg ervoor dat de kom het water niet raakt. Verhit de kom au bain-marie op een laag vuur. Blijf constant roeren tot je een glad, dik mengsel hebt.

Stap 3

Wanneer je een glad dik mengsel over hebt zet je de kom met daarin je mengsel, de sabayon, in een ijsbadje zodat het kan afkoelen. Blijf nog steeds roeren.

Stap 4

Wanneer de sabayon is afgekoeld roer je de mascarpone erdoorheen tot een glad mengsel. Klop de slagroom stijf en vouw het door het mascarponemengsel tot, opnieuw, een mooi egaal geheel.

Stap 5

Schenk 200 ml van het bier in een schaal die breed genoeg is om de lange vingers in te dopen. Pak alvast een schaal met een wat hogere rand om je dessert in op te bouwen. Leg op de onderste laag lange vingers die je heel kort hebt gedoopt in je bier. Leg hier een laag van het mascarponemengsel op en rasp er wat donkere chocolade overheen. Hierna herhaal je deze stapelstappen nog een keer.

Stap 6

Als je nu nog lange vingers en mascarpone over hebt, dan heb je geluk en kun je nog een laag maken. Als je er al doorheen bent kun je het aftoppen met cacaopoeder, en eventueel nog wat geraspte chocolade.

Stap 7

Zet de Birramisu in de koelkast en laat minimaal een uur opstijven. Hoe langer hij in de koelkast staat, des te lekkerder het wordt!

 
Birramisu, Tiramisu met bier

Biertje erbij

Ook bij het nagerecht kun je heerlijke bieren schenken. Je kunt natuurlijk het bier wat je hebt gebruikt ook naast het gerecht drinken (als het goed is heb je toch nog wat over, of je moet, net als ik, dat beetje tijdens het koken al hebben opgedronken). Maar je zou ook kunnen kiezen voor een van de bieren die ook Tiramisu als inspiratie hebben gebruikt. Wij hebben bijvoorbeeld de Van Moll Morricone, de Zuyd My Life Is Not Complete Without This Italian Tiramisu Pastry Stout en de Sori Hybrid Treats Barrel-Aged Tiramisu (Bourbon BA).

[ABO DEC] Zuyd My Life Is Not Complete Without This Italian Tiramisu Pastry Stout

Zuyd
9.1 / 10
Als basis een mega-zoete chocoladestout. Amaretto als toevoeging en ook wat moccha koffie. Een snufje vanille en wat chocoladechips. Tiramisu in een flesje volgens het recept van Da Nonna, met Zuydelijke invloeden natuurlijk. 

Officieel beoordeeld en getest

door 6344 Mr. Hop-fans gemiddeld 9.82
10.0
S. 27/11/2023
Positieve punten
Goed verpakt. Ruime keuze uit biertjes.
Verbeterpunten of tips
Optijd versturen van pakketjes. Ik had een bestelling voor 22.00uur geplaatst. Deze zou dan de volgende werkdag geleverd worden. Helaas is deze pas de volgende werkdag verzonden. Dus een dag te laat ontvangen. Dit was wel jammer.
Bekijk alle 6344 beoordelingen