BLOEMKOOLSTEAK MET CHIMICHURRI

Voor een heerlijke, vegetarische barbecue!

Tijn Bierbaas Title
Om je heen zie je het steeds weer meer gebeuren: barbecues worden aangestoken. Hét teken dat het weer wat zonniger wordt. Al zie je de laatste jaren ook de winter-, herfst- of lente barbecue steeds meer verschijnen. Eigenlijk kun je het hele jaar door dus wel barbecueën, maar toch blijft het in de zomer het populairst! 

Naast de periodes wanneer we aan de grill staan, verandert ook het eten wat we erop leggen. Waar er vroeger toch vrijwel altijd werd gekozen voor stukjes vlees als hamburgers, spiesjes en worstjes, kiezen steeds meer mensen ervoor om één goed stuk vlees op de grill te leggen. Of dat er gekozen wordt om helemaal geen vlees te grillen! Steeds meer mensen zijn vegetariër of kiezen er bewust voor om af en toe wat minder vlees te eten en ook voor groenten is een barbecue perfect. 

Groenten: het meest veelzijdige stukje 'vlees'!

Met groenten kun je echt ontzettend veel, door het op een andere manier te bereiden verandert de smaak al totaal. In dit recept grill je de bloemkool, maar als bijgerecht zou je er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om een bloemkoolpuree te maken. Voor dit recept heb ik dan ook twee ingrediëntenlijsten gemaakt, maar zowel voor de Chimichurri als voor de bloemkoolsteaks kun je de hele lijst veranderen. Voor Chimichurri bestaat er namelijk niet één recept, er zijn er talloze in de omloop en de bloemkool kun je natuurlijk helemaal kruiden naar eigen smaak. Wat je wel nodig hebt is een barbecue met deksel waar je zowel directe als indirecte hitte kunt toepassen, of een grote koekenpan waar je een deksel op kunt leggen.

Chimichurri maak je zo:

  1. Snipper eerst het teentje knoflook en de ui heel fijn. Uiteindelijk mag je de ingrediënten nog zeker herkennen, gebruik dus het liefst ook geen keukenmachine.
  2. Snijd de peper door het midden en haal de zaadlijsten en pitjes eruit. Als je het graag pittiger wil, dan kun je die er ook in laten.
  3. Snijd de blaadjes van de peterselie fijn, snijd ook de koriander fijn. Van de koriander gebruik ik hiervoor ook de steeltjes, maar je kunt het ook bij de blaadjes houden.
  4. Gebruik een grote mengkom en voeg hier de olijfolie en het azijn toe. Voeg hier de knoflook en de gedroogde oregano aan toe. Meng dit even door elkaar.
  5. Voeg de fijngesneden rode ui en peper toe aan de kom. Meng dit weer allemaal door elkaar.
  6. Voeg dan de verse kruiden nog toe en peper en zout naar smaak.
  7. De Chimichurri is in principe al klaar, maar als je hem nog een paar uur in de koelkast zet wordt het alleen maar lekkerder.

Een heerlijke vleesloze Steak

De Chimichurri is een saus die heel goed gaat met verschillende stukken vlees, zoals Picanha, Bavette en lam, maar het is ook heerlijk bij een ‘steak’ van bloemkool! Waar het bij het vlees lekkerder is om het zo naturel mogelijk te houden en echt de smaak van het vlees te proeven, is het bij de bloemkoolvariant toch wel echt een aanrader om de groente eerst te kruiden. Welke kruiden je gebruikt kun je natuurlijk helemaal zelf bepalen, ik koos voor de hiernaast genoemde mix.

Zo grill je een bloemkoolsteak

  1. Verwarm de barbecue en zorg ervoor dat je zowel directe als indirecte hitte kunt gebruiken.
  2. Snijd 2 dikke plakken uit het middelste deel van de bloemkool, ieder van ongeveer 2,5 centimeter. Soms is de bloemkool niet heel stevig, maar meestal blijft het een geheel als de plak dik genoeg is. Wat er van de bloemkool overblijft kun je goed gebruiken voor het maken van bijvoorbeeld een bloemkoolpuree als bijgerecht.
  3. Maak een mengsel van het paprikapoeder, chilipoeder, cayennepeper, knoflookpoeder en peper en zout naar smaak.
  4. Bestrijk beide kanten van de bloemkoolsteaks met olijfolie en bestrooi ze met het kruidenmengsel.
  5. Als de barbecue goed warm is, kun je beginnen met bakken. Leg de bloemkoolsteaks eerst in de directe hitte, dus boven de kolen. Grill ze dan ongeveer 2 minuten met de deksel op de barbecue.
  6. Draai de bloemkoolsteaks om en grill ze nog eens 2 minuten in directe hitte met de gesloten deksel.
  7. Verplaats de steaks dan naar het indirecte deel en bestrijk beide kanten nog eens met wat olijfolie. Laat de steaks dan nog zeker een kwartier verder garen. De bloemkool is gaar wanneer je er zonder weerstand met een vork in kunt prikken.
  8. Serveer de steaks warm en verdeel er wat van de Chimichurri over, serveer de rest van de Chimichurri er in een schaaltje bij.

Wat drink je daar nou bij?

Bij een goed stuk vlees van de barbecue is over het algemeen een Barrel Aged Barley Wine of Stout de beste keuze, bij een bloemkoolsteak zou ik daar niet zo snel voor kiezen. Zo'n bier zal de groente namelijk behoorlijk overstemmen, om er toch nog een beetje bij in de buurt te komen koos ik voor een Barrel Aged IPA! Deze IPA van Kees heeft namelijk het fruitige van de IPA en de sterke vanille-invloeden van de gebruikte Bourbon.
Door die combinatie krijg je een fijne tegenhanger voor de flink gekruide bloemkool en de frisse, pittige Chimichurri! 
Mocht er nou geen Barrel Aged IPA te krijgen zijn, want zo héél veel worden die ook niet gemaakt, dan zou ik kiezen voor een lekker fruitige NEIPA. Bittere smaken zullen niet heel goed samen gaan met het eten, kies dan dus echt voor een NEIPA met een lekker vol mondgevoel en een tropische fruitschaal in de smaak.

Brewery42 De Afmelder

Brewery42
7.0 / 10
Vrijdagmiddag, vijf uur. Tijd om uit te klokken. Om af te melden. Een heerlijk zacht witbier, met vanille als extra smaakmaker. Die eerste van het weekend is een heerlijke afsluiter van de hectiek en goed begin voor een rustige voortzetting. 
Een heerlijke vegetarische steak met Chimichurri

Officieel beoordeeld en getest

door 7121 Mr. Hop-fans gemiddeld 9.82
10.0
Francis 02/12/2024
Positieve punten
Vlugge bediening
Verbeterpunten of tips
Geen
Bekijk alle 7121 beoordelingen