HERFSTIGE UIENSOEP MET BOCKBIER

Simpel maar buitengewoon briljant!

Bas Bierbaas Title

Herfstige Uiensoep met bockbier

 
Je kent dat wel, de herfst is begonnen en je mag eindelijk weer legitiem van de herfstbockjes snoepen. Naast de, traditioneel gezien grote merken, komen ook steeds meer craftbeer brouwers met hun eígen herfstbock. En geweldige ontwikkeling if you ask me en gelukkig heeft mijn goede vriend Mr Hop een heleboel lekkere bockbieren in het assortiment. Een makkie dus om een mooi pakketje te maken. Dat bleek echter nog niet zo eenvoudig te zijn...

De keuze is reuze, maar gelukkig was Mr Hop niet te beroerd om even een handje te helpen! In dit pakketje zat toevallig ook 'Opgebokt' van 'Van Moll' uit Eindhoven, stiekem heb ik hier altijd al eens uiensoep mee willen maken omdat ik benieuwd ben wat de chocolade bitterheid met de smaak van de uien doet. En zo geschiedde... Lees snel verder hoe jij deze super easy Uiensoep ook zelf thuis kan maken. 

 Stap 1

 Ik vind het prettig om alles voor te snijden en daarna op mijn gemak te gaan koken. Dit doe ik dan graag onder het genot van een biertje. Bij stap 1 kies je eerst een biertje uit dat je open maakt. In je glas van Mr Hop schenkt. Daarna kijk je er even naar, eventueel even aan het bier snuffelen en gauw een slokje nemen. Zo, da gaan we nu echt aan de slag. Zet een pan met 1 liter water op het vuur met daarin de bouillonblokjes en breng het water aan de kook.

Stap 2

 Alle uien (6) ga in je in halve ringen snijden. Wanneer je voor een bourgondische look gaat, mag je van mij andere vormpjes snijden. Maar waak er wel voor dat de stukken ongeveer even groot zijn. Versnipper de knoflooktenen. Let op! Knoflook altijd snijden! Probeer het gebruik van een knoflookpers zoveel mogelijk te vermijden. Niemand vind het leuk om fijn geperst te worden! Zorg dat je de 80gr roomboter klaar hebt liggen. 
 
 Als het goed is heb je nu alles klaarstaan om aan de slag te gaan. Neem daarom vooral nog een welverdiend slokje van je bier. 

Stap 3

 Zet je koekenpan op middelhoogvuur, doe de roomboter in de pan samen met de olijfolie. Zodra dit begint te smelten, doe je de komijnpoeder en paprikapoeder in de pan. Kiep ook gelijk de knoflook er maar bij, waak er wel voor dat de knoflook niet verbrand. Zet zo nodig het vuur even lager. Gooi daarna de uien in de pan en laat het geheel zo'n 12 a 14 minuten bakken. Roer regelmatig en zorg dat de uien niet verbranden. Zet indien nodig het vuur lager dan middelhoog vuur. Voeg naar smaak eventueel wat peper en zout toe, maar wees niet te enthousiast! Naar mijn mening zijn een paar keer draaien een je (zwarte) pepermolen ruim voldoende. 
 

 Stap 4

 Na 12 a 14 minuten voeg je bijna het hele flesje Opgebokt van Van Moll toe en dat laatste slokje moet je natuurlijk zelf opdrinken. Laat het geheel nog ongeveer 10 minuten door sudderen op laag tot middelhoog vuur en gooi dan die heerlijk inhoud van je koekenpan in de bouillon! 
 

 Stap 5

 Laat de pan circa 25/30 op laag vuur staan. Een beetje borrelen mag, maar kook de soep niet te hard! Pak er even een rustiek stukje brood bij, maar een ciabatta mag natuurlijk ook. Even afbakken in de oven conform voorschriften op de verpakking.
 

 Stap 6

 Na 25/30 minuten schenk je de soep in een mooie kom. Je doet er een mooi stuk brood of stuk ciabatta boven op. Doe er een goede plak oude kaas bovenop en zet de soepkom ongeveer een minuut of 7 in de oven. Let op! Je oven is nog heet doordat je de ciabatta hebt afgebakken, klap hem dus even naar 250 graden en zorg dat de kaas een beetje krokant op het broodje zit!
 
 Kom uit de oven en dan is het tijd om te smikkelen! Vergeet niet even voorzichtig te doen, want het geheel is vrij heet! ;-)
 
Suggestie: Je kunt ook oud brood gebruiken i.p.v. vers brood of de ciabatta! #wastenothing
 
Serveertip: Omdat je natuurlijk zo je best hebt gedaan op deze uiensoep, zet er dan een lekker biertje naast. De Prael heeft een prima weizen die bij dit gerecht gaat, maar kies je toch om in de sferen der donkere bieren te blijven. Probeer dan eens D'n Ossebock van Muifel erbij! Een persoonlijke favoriet van mijzelf! Cheers!
 
Recept door: Bas de Goede / TheDutchBeerDad
Instagram: @thedutchbeerdad & @fsommagazine
Website: www.FSOM.nl


Van Moll Opgebokt

Van Moll
7.2 / 10
Een dubbelbock op Duitse wijze. Met vier soorten hop en een wat droge afdronk, maar evengoed die chocolade en carameltoetsen die mooi doorkomen. 

Officieel beoordeeld en getest

door 6831 Mr. Hop-fans gemiddeld 9.82
10.0
Anita 10/07/2024
Positieve punten
Hallo, ik was erg blij dat ik het Belgische bier van jullie kreeg. De levering was betrouwbaar en snel. Dus alles was geweldig en ik zou het graag nog een keer doen. Vriendelijke groeten, Anita
Bekijk alle 6831 beoordelingen