KAASFONDUE MET BIER

Tijn Bierbaas Title
Tijdens kerst blijft het aan tafel koken nog altijd populair. Dan kun je natuurlijk gaan gourmetten, maar je zou ook altijd kunnen kiezen voor een kaasfondue. En dat gaat dan weer perfect samen met bier. Zoals ik al bij de kaassoep zei; geen proeverij zonder kazen. In dit recept gebruik je donker bier in het recept, daarbij kun je dan kiezen voor je eigen favoriet en dat mag dan ook een dubbel of een quadrupel zijn, het is maar net waar je van houdt.

Stap 1

Rasp alle kazen grof.

Stap 2

Smelt de boter in een pan met dikke bodem en voeg de bloem toe als er bubbeltjes ontstaan. Roer het mengsel, de roux, even door elkaar en laat het 3 minuten zachtjes garen.

Stap 3

Voeg al roerend de helft van het bier toe en wacht tot de saus gebonden is, voeg dan de rest van het bier toe en maak opnieuw een gebonden saus.

Stap 4

Voeg al roerend de kaas in delen toe. Breng op smaak met de mosterd, (verse) nootmuskaat en (versgemalen) peper.

Stap 5

Wrijf met de teen knoflook het fonduepannetje in en schenk de kaasfondue erin.

Stap 6

Zet alles klaar wat je erin wilt dippen. Denk aan knapperig stokbrood, bleekselderij, biefstukreepjes, geblancheerde groenten.

Tipje

Als je vlees en geblancheerde groenten gebruikt, zorg dan ook voor een grillplaatje. Door het vlees eerst kort te bakken wordt het extra lekker!

Stap 7

Verhit het fondueplaatje en zet het pannetje erop. Zorg dat de fondue niet te lang verwarmd wordt, dan brandt hij aan. Zet het plaatje uit en als de fondue te veel afkoelt kun je hem weer even aanzetten.

Stap 8

Dip alsof je leven ervan af hangt en eet smakelijk!

Kaasfondue met bier


Biertje erbij

In het gerecht gebruik je het beste een donker bier, maar ik zou er een lichter bier bij drinken. Denk bijvoorbeeld aan de klassieke Westmalle Tripel. Als je wat avontuurlijk wilt zijn kun je er ook de Hoop Spicy Tripel bij schenken, dan heb je geen mosterd ná, maar tijdens de maaltijd!

Hoop Spicy Tripel

Brouwerij Hoop
6.2 / 10
Tripel met mosterd. Toen ik dit bier voor me kreeg dacht ik 'dit kan nooit goed zijn', maar ik had ongelijk. Wat een toffe combinatie is dit!
De complexe kruidige tripel is hetgeen je vooral proeft, maar dan, aan het eind van de slok, komt die mosterd nog even de hoek om. Snijd maar alvast een paar blokjes kaas om mee te pairen.

Officieel beoordeeld en getest

door 6831 Mr. Hop-fans gemiddeld 9.82
10.0
Ramona 17/07/2024
Positieve punten
Grote selectie, snelle levering
Bekijk alle 6831 beoordelingen