STATIEGELD INLEVEREN

Waarom, wat, waar en vooral; hoeveel?

Bij Mister Hop draait alles om duurzaam genieten van unieke bieren. Het inleveren van je statiegeld speelt niet alleen een cruciale rol in deze duurzaamheidsmissie, maar kan jou ook een leuk spaarpotje opleveren. Verder is statiegeld wel echt iets om dol van te worden.

Waarom statiegeld?

Statiegeld, ook wel emballage of leeggoed genoemd, is een kleine extra betaling die je doet bij aankoop van sommige verpakte producten, in dit geval speciaalbier in flessen en blikken. Deze kleine betaling krijg je terug wanneer je de verpakking inlevert. Het is een effectieve methode om te zorgen voor minder zwerfafval, meer recycling en minder belasting van ons milieu. Het is ook een circulair systeem, waarbij iedere partij evenveel krijgt als hij betaald heeft.

Het recyclingproces van flessen en blikken

Zowel glazen flessen als aluminium blikken zijn uitstekend recyclebaar.

Wanneer je een glazen fles inlevert, wordt deze schoongemaakt en opnieuw gevuld, of wordt het glas gebroken en gesmolten om nieuwe glazen producten te maken. Dit proces kan oneindig vaak worden herhaald zonder verlies van kwaliteit.

Aluminium blikken worden na inname gesorteerd, gesmolten en vervolgens gebruikt om nieuwe aluminium producten te maken, waaronder nieuwe blikjes. Aluminium kan ook oneindig vaak worden gerecycled zonder dat het zijn eigenschappen verliest.

Hoe werkt het inleveren van statiegeld?

We begrijpen dat onze klanten verspreid over het hele land wonen, en dat het niet altijd mogelijk is om lege flessen en blikken direct bij onze webshop in te leveren. Daarom adviseren we je om je lege flessen en blikken in te leveren bij de dichtstbijzijnde supermarkt.

Veel supermarkten hebben handige inleverautomaten waar je de lege flessen en blikken kunt scannen en het statiegeld direct terug krijgt. Zo combineer je eenvoudig het inleveren van je statiegeld met je reguliere boodschappen.

Lever je statiegeld in bij een Reverse Vending Machine (RVM) in de supermarkt.
Lever je statiegeld in bij een Reverse Vending Machine (RVM) in de supermarkt.

Ook lokale slijterijen nemen vaak allerlei bijzondere flessen aan indien deze niet door de supermarktautomaat worden ingenomen. 


Wat heeft allemaal statiegeld?

Bekijk in ieder geval altijd even het etiket of daar een wegwerpicoontje of een statiegeldicoontje op staat. Zie hiervoor ook de volgende kop in deze tekst.
In onze webshop verkopen wij grofweg vier verschillende soorten producten met statiegeld.
 • 25cl flessen, mini Vichy flessen - €0,10
 • 30cl flessen, zogenaamde pijpjes, meestal gebruikt voor pilseners/grote biermerken - €0,10
 • 33cl flessen, zogenaamde Vichy flessen - €0,10
  • Let op: Sommige merken hanteren hogere statiegeldwaardes omdat zij er belang aan hechten dat hun eigen flessen bij hen terug komen. (zie tweede foto hieronder)
 • 33cl dikbuikflesjes, zogenaamde Steini flessen - €0,10
 • 50cl Weizenflessen, de klassieke grote Duitse flessen - €0,08 / €0,10
 • 75cl flessen, zogenaamde Champenoise flessen - €0,20
 • blikken in allerlei maten (zoals 30cl, 33cl, 35,5cl, 44cl, 47,3cl of 50cl) vanaf 1 april 2023 - €0,15
vlnr; 25cl mini Vichy, 30cl 'Pijpje', 33cl Vichy, 35,5cl Amerikaans model, 33cl One-way Longneck, 33cl Steini/Dikbuikje
vlnr; 25cl mini Vichy, 30cl 'Pijpje', 33cl Vichy, 35,5cl Amerikaans model, 33cl One-way Longneck, 33cl Steini/Dikbuikje

Sommige biermerken hanteren andere statiegeldbedragen zoals deze van Bacchus (€0,20), Paix Dieu (€0,50) of Hopus (€0,40)
Sommige biermerken hanteren andere statiegeldbedragen zoals deze van Bacchus (€0,20), Paix Dieu  (€0,50) of Hopus  (€0,40)
Onderstaande producten hebben geen statiegeld
 • 25cl/33cl One-way Longnecks, de naam zegt het al, deze mogen in de glasbak
 • 50cl/65cl flessen, zogenaamde Bombers, deze komen vaak uit Amerika en mogen ook in de glasbak
 • 'Oude' blikken, tot 1 april 2023 mochten blikken nog zonder statiegeld geleverd worden, deze blikken mogen dan ook nog uitverkocht worden. Deze blikken kunnen ingeleverd worden bij het PMD-afval.
 • Afwijkende maten en vormen flessen, deze mogen in de glasbak. Denk bijvoorbeeld aan de flessen van Birra Baladin. 
Verschillende maten blikken. Vlnr; 50cl, 47,3cl, 44cl, 35,5cl, 33cl, 23,6cl.
Verschillende maten blikken. Vlnr; 50cl, 47,3cl, 44cl, 35,5cl, 33cl, 23,6cl.


Grote flessen vlnr; 75cl Model Belge (geen statiegeld), 75cl Model Champenoise (vaak met statiegeld), 65cl Bomber (USA model, geen statiegeld), 50cl British (geen statiegeld, qua benaming zo alleen in de USA gebruikt)
Grote flessen vlnr; 75cl Model Belge (geen statiegeld), 75cl Model Champenoise (vaak met statiegeld), 65cl Bomber (USA model, geen statiegeld), 50cl British (geen statiegeld, qua benaming zo alleen in de USA gebruikt)

Hoe zie ik of er statiegeld op mijn bier zit?

Op bijna alle blikken of flessen die voor de Nederlandse markt geproduceerd zijn staat een wegwerp- of statiegeldicoon. Een wegwerpicoontje is bijvoorbeeld een prullenbakje waar iemand iets in gooit of een glasbak waar een fles bij staat. Het statiegeldicoon voor blik is een blikje met een €-teken er in en twee pijlen er omheen. Het statiegeldicoon voor flessen heeft een punt met vier pijlen er omheen.

Wegwerpfles
Wegwerpfles

Links; geen statiegeld | midden; statiegeld op het blik gedrukt | rechts; statiegeldopdruk d.m.v. sticker.
Links; geen statiegeld | midden; statiegeld op het blik gedrukt | rechts; statiegeldopdruk d.m.v. sticker.

Statiegeldfles 1
Statiegeldfles 2
Statiegeldflesiconen

In sommige gevallen kunnen er tegenstrijdige berichten op het etiket staan. Zo staat er misschien in de tekst 'Mehrwegfläsche' wat statiegeldfles betekent, maar zie je ook een icoontje van een prullenbak. Dit heeft met regelgeving per land te maken. Het is namelijk een grote Europese wirwar van regeltjes.

Zeer verwarrend dit.
Zeer verwarrend dit.


De voordelen van statiegeld

Naast het helpen van het milieu, zijn er ook andere voordelen aan het inleveren van je statiegeldflessen en -blikken. Het is een eenvoudige manier om een beetje extra geld te verdienen of een spaarpotje te creëren. Bovendien kun je met het inleveren van statiegeld je bonnetje doneren aan een lokale sportclub of een goed doel. 

Duurzaam genieten met speciaalbier

Bij Mister Hop zijn we er trots op dat we heerlijke speciaalbieren aanbieden en tegelijkertijd bijdragen aan een duurzamere wereld. We moedigen onze klanten aan om hun statiegeldflessen en -blikken in te leveren en zo bij te dragen aan onze missie.


Heb je nog andere vragen? Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact met ons op.


Ben je klaar om te genieten van een heerlijk speciaalbier en tegelijkertijd een bijdrage te leveren aan het milieu? Bekijk dan nu al onze bieren