ZUYD CRAFT

Niet zomaar 'Zuyd Bier' of 'Brouwerij Zuyd', 
maar echte liefhebbers met een zuydelijke mentaliteit. 
Bourgondisch bier met een modern randje 
Dát is Zuyd Craft.
Zuyd Jura 8
Zuyd Jura 8 Tripel 8,5%
7.2
Top 10
Quadrupel
Zuyd Saga 10
Zuyd Saga 10 Quadrupel 10%
7.5

Vanuit het zuiden de wereld over! 

In 2015 ontmoetten Bas Jacob en Hein van Baast elkaar tijdens een brouwstage bij brouwerij Maximus. Vanuit daar scheidden hun wegen naar respectievelijk Nieuw-Zeeland en Ierland met een gezamenlijk doel; beter bier leren brouwen. In 2016 kwamen zij weer bij elkaar met een nieuw gezamenlijk doel; Bier brouwen dat de wereld zal veroveren. Te beginnen in hun eigen bourgondische stad Maastricht met de Mosa, de India Pale Lager vernoemd naar de rivier die Maastricht zijn charme en kracht geeft. Sindsdien brouwt Zuyd Craft echt Zuyd bier.

Vanaf 2017 kwam hier dan ook een eigen brouwlocatie op de Tapijnkazerne, een oude legerkazerne en hoewel hier met 500 liter per keer gebrouwen kon worden, lag de brouwerij niet veel later bijna stil en werd er nog maar sporadisch gebrouwen, maar om goede redenen; Bas ging voor een project aan de slag bij de Gulpener Bierbrouwerij en Hein begon aan een baan bij Brouwerij Maximus. Minder tijd voor Zuyd dus, maar zo kon er wel heel veel ervaring opgedaan worden.

In 2019 wilde Bas Zuyd weer naar een volgend level brengen en voegde Rick Knops zich bij het team. Deze creatieve geest wist de marketing van Zuyd omhoog te brengen door gelikte labels, gave ingrediënten en zelfs een nieuwe core range te introduceren, met daarnaast een reeks specials. Dit zette zich door in de opvolgende jaren, waarbij 2020 zich vanwege de corona-pandemie vooral richtte op de lokale afnemers.

In 2021 deed Hein een stapje terug en nam Rick de zetel over als mede-eigenaar. Hierdoor veranderde de visie van Zuyd van Brouwerij Zuyd naar Zuyd Craft. Hiermee kwamen ook samenwerkingen met verschillende horecazaken tot leven en voegde zich een accountmanager aan het team toe; Francois Meys. 

Tapijnkazerne 

Onder de kantine van de oude legerkazerne van Maastricht heeft Zuyd sinds 2016 een locatie waar zij kunnen brouwen. Met ketels van 500 liter kunnen ze daar bijna voldoen aan de vraag naar hun bier. Op het moment van schrijven hoor ik dat zij op zoek zijn naar een nieuwe locatie om grotere volumes te kunnen brouwen, maar om ook een bezoekerslocatie te kunnen creëren, zodat de beleving van Zuyd, van bourgondisch Maastricht en van bier nóg dieper door kan dringen. Dus mocht je nog een plekje weten waar ze hun brouwerij, barrel-room, proeflokaal, visitorcenter en standbeeld kunnen laten neerstrijken, laat het ze weten.

Flavour Company

Zuyd Craft is niet alleen een brouwerij, maar ook een smakensmederij. Zo hebben zij samen met de theeblenders van Blanche Dael een Earl's Partea Ale gemaakt; de smaak van Earl Grey thee met de frisse citrustoetsen van een IPA. Met Chateau Neercanne ontwikkelden zij de D'Artagnan. Een zwaar blond bier vergist met champagnegist om zo een bijzondere smaaksensatie te krijgen, wat vervolgens de tijd kreeg om in de grotten van het chateau te rijpen tot perfectie. (psst! Heel misschien komen er nog wel meer Musketier-serie bieren uit in de toekomst, wie weet?)

Core Range 

Als je Zuyd bier wil kopen kun je al flink vooruit met de 'standaardbieren' van Zuyd. Deze zijn allesbehalve standaard, maar hebben wel bekende aspecten. De Zuyd Mosa 6 is hun OG; een India Pale Lager, oftewel een ondergistend, maar goed gehopt bier. De Zuyd Nova 7 is een blondine met volle fruitige en bloemige aroma's en de Zuyd Jura 8 is de Tripel die verrassend verfrissend is door kruidige toetsen met een heerlijk ronde afdronk. De nieuwste telg in de Zuyd bieren is de quadrupel genaamd Zuyd Saga 10. Een mysterieus bier dat de Saga van de Zuyd bieren en de mythe van de Tapijnkazerne zal verhelderen. 

Specials

De afgelopen jaren heeft Zuyd veel specials uitgebracht. Van een herfstbok met Popcorn, via een mierzoete pastry stout in samenwerking met Hop Hooligans naar een Pizza Hawaiï-NEIPA in samenwerking met Pizzeria Da Nonna. Op het moment van schrijven zijn er de I Killed my Rainbow Piñata Candy NEIPA en de Grandma's Homemade Juicy Lemonade Sour IPA

Officieel beoordeeld en getest

door 6831 Mr. Hop-fans gemiddeld 9.82
10.0
Anita 10/07/2024
Positieve punten
Hallo, ik was erg blij dat ik het Belgische bier van jullie kreeg. De levering was betrouwbaar en snel. Dus alles was geweldig en ik zou het graag nog een keer doen. Vriendelijke groeten, Anita
Bekijk alle 6831 beoordelingen