🔥 SALE 10% korting op ALLE bieren: JUN10

BROUWERIJ KOMPAAN

Brouwerij Kompaan is niet alleen bekend in Nederland, maar is ook internationaal een groot succes!
14 Kompaan bieren

Brouwerij Kompaan

Twee schoolvrienden, Jeroen en Jasper, wilden begin 2010 Den Haag op de (bier)kaart zetten. Ze begonnen thuis met brouwen en na twee jaar was het eerste, échte Kompaan-bier een feit. De naam Kompaan komt ook af van hun levenslange vriendschap.

De keuze om het op deze manier te schrijven en niet op de oud-Nederlandse 'Compaen', was een zeer bewuste keuze. Ze willen dan ook graag modern, spannend bier brouwen, zoals de naam al doet vermoeden.

Brouwerij Kompaan

Het eerste bier wat de twee kompanen uitbrachten heette in het begin nog de Kompaan 20, naar het twintigste recept dat was gebruikt, later is het omgedoopt tot Bondgenoot. De getallen zijn echter nog steeds onderdeel van de officiële naam. In 2012 volgde ook de pils 070 Kameraad en de porter 45 Vrijbuiter, allemaal bieren die nu nog tot het vaste assortiment behoren.

Brouwerij Kompaan verhuist

De jaren die daarop volgden bleef Kompaan groeien. De brouwerij moest verhuizen om aan de vraag te kunnen voldoen. In 2014 is Kompaan dan ook naar de Binckhorst verhuisd, het deel van Den Haag waar de brouwerij nu nog steeds te vinden is. Het industriële karakter van de wijk is ook symbool komen te staan voor de brouwerij.

De twee oprichters waren op dat moment ook allebei full-time bij de brouwerij aan het werk en konden stoppen met hun vroegere banen. Op hetzelfde moment waren er ook al meerdere bierfestivals georganiseerd en werden er steeds meer nieuwe bieren bij de brouwerij gemaakt, dat waren seizoensbieren, samenwerkingen met andere brouwerijen en one-offs.

Kompaan speciaalbier brouwen

Een jaar later verhuisde Kompaan opnieuw, ditmaal van hun plek in De Besturing naar de huidige locatie aan de Saturnusstraat. Dankzij een crowdfundactie werd er ook voldoende geld opgehaald om een bar te bouwen naast de brouwerij.

In het nieuwe pand groeide de brouwerij nog verder, in professionaliteit, bekendheid maar ook in brouwcapaciteit. In 2016 startten ze met het ontwerp voor een grotere brouwinstallatie waardoor er jaarlijks 8000HL gebrouwen zou kunnen worden.

Brouwerij Kompaan in Den Haag

Prijswinnaars van Kompaan

In 2017 werd Kompaan een landelijk bekende brouwerij, mede dankzij de imperial stout 'Bloedbroeder'. De stout won de prijs voor beste Nederlandse bier en de gouden medaille voor beste stout bij de Barcelona Beer Challenge, waardoor ze ook internationaal bekend werden. In hetzelfde jaar is de 'Foreign Legion' ontstaan, bieren die in beperkte oplage werden uitgebracht. Het vreemdelingenlegioen bestaat tot nu toe uit bieren die variëren in stijl van Saison tot barrel aged barleywines.

Bij de World Beer Awards viel Kompaan in 2019 met drie verschillende bieren in de prijzen. De Bloedbroeder en de Kameraad werden benoemd tot beste Nederlandse bier in hun stijlen en de Handlanger werd zelfs benoemd tot de beste Imperial/Double IPA ter wereld.

Dat Kompaan goede IPA's kan brouwen hebben ze met de Handlanger al aangetoond. En de zogenoemde 'Battle Royale' bieren laten dat opnieuw zien. Het is een serie zonder einde waar nieuwe bieren in een razendsnel tempo uitkomen, allemaal met de meest frisse en spannende hopsoorten.

IPA

Officieel beoordeeld en getest

door 6763 Mr. Hop-fans gemiddeld 9.82
10.0
Lindy 09/06/2024
Positieve punten
Ruime keuze en overzichtelijk. Bestelling en verzending top! De ontvanger was super blij!
Verbeterpunten of tips
Geen
Bekijk alle 6763 beoordelingen