3-2-1 SPARERIBS RECEPT

Om je vingers bij af te likken

Niels & Bastiaan | BBQPROOF Bierbaas Title

Over de 3-2-1 Methode voor het bereiden van Spareribs


De 3-2-1 Methode is niets meer, niet minder dan een tijdsaanduiding voor de bereiding. De getallen geven een indicatie van de tijd aan die je met elke bereidingsstap bezig bent. In totaal dus een bereidingstijd van 6 uur. Maar weet wel, als je de temperatuur van je BBQ goed controleert heb je het grootste gedeelte van de tijd vrij. Deze kun je bijvoorbeeld vullen met het voorproeven van het bier onderaan deze pagina.

Bekijk alle bieren

Bereid je BBQ voor om op een temperatuur van 100 - 120°C om indirect te grillen

Voorbereiding van je bier-en spijscominatie

Verwijder het vlies van de achterzijde van de spareribs en bestrooi de ribben rijkelijk met de kruidenmix. Dit mag al een dag van te voren zodat de kruiden goed in het vlees kunnen trekken. 


Drie uur spareribs roken

Echte spareribs bevatten een heerlijke rooksmaak. Alleen dan krijg je die echte BBQ-flavor waar je naar op zoek bent. De spareribs worden daarom maar liefst 3 uur op de BBQ gerookt. Op deze manier krijgt het vlees ook zo’n rookrand waar het water je van in de mond loopt. Wanneer de BBQ op temperatuur is plaats je hiervoor een lekbakje met water in de bbq. Zet vervolgens het rooster terug op de BBQ. Leg de ribben op de BBQ waar geen kolen onder liggen (indirecte zone), gebruik hiervoor eventueel een Sparerib-rekje. 

Twee uur spareribs in de folie 

Na het roken van de spareribs worden deze in aluminiumfolie gewikkeld. Voordat ze ingepakt worden smeer ze je nog even in met een laagje appelsap en bbq saus. Laat vervolgens een hoekje van de folie openen giet nog wat extra appelsap of cola in het pakketje. De zuren zorgen ervoor dat de eiwitverbindingen in het vlees verbroken worden en het vlees super mals wordt. Vervolgens gaan de spareribs weer 2 uur op de BBQ. 

Één uur lakken 

Dan gaan we over tot de laatste fase. Haal de spareribs eerst uit de folie. We leggen de spareribs dan terug op de indirecte zone. Als het goed is zijn de spareribs nu al super mals. Geduld is hierbij een schone zaak. Je smeert de spareribs ieder kwartier van dit laatste uur in met de laksaus. 

Na dit laatste uur wordt je rijkelijk beloond. Er rest nu nog maar één ding: Bel je beste biervrienden op en laat ze genieten van deze overheelijke spare-ribs in combinatie met de 100 Watt - Zwarte Bliksem

Beerpairing/Barbecue advies: 

In samenwerking met Niels & Bastiaan van BBQproof combineren we bijzondere BBQ-gerechten met heerlijke bieren om zo spannende smaaksensaties te creëren. De spareribs zijn zoet, pikant en bevatten een rooksmaak die goed combineert met het geroosterde karakter van deze Black IPA, de fruitige smaken uit dit bier geven een mooi tegenwicht aan het pikante van de Spareribs. 

Kiezen van je bieren bij je BBQ

Organiseer jij komend weekend een heerlijke BBQ voor vrienden en familie? En wil je graag advies over smaakcombinaties, vraag mijn kompanen om raad en daad. 

Bekijk alle recepten


100 Watt Zwarte Bliksem

100 Watt Stadsbrouwerij Eindhoven
7.2 / 10
Een mooie hoppige Black IPA. Mooi in zijn fruitigheid en bitterheid. De bitterheid van de hop gaat mooi samen met de bitterheid van de mouten. Smaken van koffie en toffee zijn ook te herkennen.
Spareribs recept

Officieel beoordeeld en getest

door 5128 Mr. Hop-fans gemiddeld 9.82
10.0
Peter 18/05/2022
Positieve punten
Geweldig assortiment
Verbeterpunten of tips
Meer goodies!!!
Bekijk alle 5128 beoordelingen