PITTIGE FRIET STOOFVLEES MET ZONGEDROOGDE TOMAAT

Stoofvlees en bier, de perfecte combinatie!

Chris Bierbaas Title

Inleiding:

Tijdens donkere herfst-, of winterdagen gaat er niets boven een ouderwetse friet stoofvlees. Stoofvlees en bier gaan perfect samen dus daar ben jij als bierliefhebber vast voor te porren. Een stoofvlees recept maak je normaal natuurlijk met een stevig, donker bier zoals Rochefort 10 of St. Bernardus Abt 12. Maar ook met intense stouts zoals Jopen Extra Stout. Van Moll Ons Blackie en Muifel Black Bastard kun je een krachtige stoofvlees maken. De zoete tonen van rood fruit uit een Quadrupel of Barley Wine en Intense gebrande tonen uit een Stout, zorgen in combinatie met zongedroogde tomaten en sambal voor een eigentijdse draai aan een vertrouwd gerecht.

Bereiding:


Stap 1:

Dep de runderlappen droog met keukenpapier, snijdt het in grove stukken van minimaal 2x2 cm en bestrooi de stukken met zout, peper en een ruime hoeveelheid bloem. Laat de runderlappen vervolgens op temperatuur komen en snijdt de ui ondertussen in fijne blokjes.

Stap 2:

Smelt de roomboter in een ruime braadpan en voeg alvast de ui toe. Zodra het schuim van de boter is weg getrokken bak je op middelhoog vuur de stukken rundvlees rondom bruin aan.

Stap 3:

Blus het geheel af met de runderbouillon en een fles donker en krachtig bier, voeg de laurier, zongedroogde tomaatjes en mosterd toe. Laat het geheel 1,5 uur op laag vuur zachtjes, met de deksel op de pan stoven. Roer het vlees regelmatig goed door met een houten lepel.

Protip! 

Zorg ervoor dat het bier niet te koud is wanneer je deze toevoegt. Bij een te groot temperatuurverschil schrikt het rundvlees te hard, met taai vlees tot gevolg.

Stap 4:

Verdeel de tweede fles bier over een of twee grote bierglazen en leun even rustig achterover!

Stap 5:

Voeg de bierstroop (en desgewenst de sambal) aan het gerecht toe, verdeel de ontbijtkoek gekruimeld over de pan en roer het geheel stevig door. Laat de pan nogmaals 1,5 uur op laag vuur door stoven.

Stap 6:

Snijdt dikke, stevige frieten van aardappelen met schil en laat deze 10 minuten weken in koud water. Bak de frieten 5 minuten voor op 160 graden en haal ze uit de frituurpan. Bak de frieten, zodra het stoofvlees gaar is, op 180 graden tot te goudbruin en krokant zijn.

Serveertip:

Serveer de frieten en stoofvlees naast elkaar zodat de frieten zoveel mogelijk krokant blijven. Een stevige dot mayonaise om het zoete (of pittige) af te blussen en krachtige Quadrupel, Barley Wine of Stout 'on the side' maken het gerecht helemaal af!

De Werf Diepdonker

Brouwerij De Werf
7.5 / 10
Volle bak gebrande mouten met tonen van Chocolade, Cacao, Koffie en karamel. Ga er rustig voor zitten en je blijft steeds nieuwe smaken ontdekken.

Officieel beoordeeld en getest

door 6553 Mr. Hop-fans gemiddeld 9.82
10.0
Patricia 04/03/2024
Positieve punten
Ruime keuze , prachtige bieren. Fijn dat je kan koppelen met untapd
Verbeterpunten of tips
Nvt
Bekijk alle 6553 beoordelingen