BROUWERIJ 3 FONTEINEN

Brouwerij 3 Fonteinen, Traditioneel Belgisch vakmanschap uit het Pajottenland. 
0 3 Fonteinen bieren

Brouwerij 3 Fonteinen


Brouwerij 3 Fonteinen is een Belgische geuzestekerij uit Lot een plaatsje ten zuiden van Brussel. Het verhaal gaat dat de naam 3 Fonteinen afkomstig is van de drie porseleinen handpompen van waaruit de bieren Lambiek, Faro en Kriek stroomden in de in 1883 opgerichte herberg van oprichter Jacobus Vanderlinden. Voor het blenden van de 3 Fonteinen Geuze werd tot 1999 Lambiek aangekocht bij Boon, Girardin en Lindemans. Vanaf 1999 werd er zelf 3 Fonteinen Lambiek gebrouwen die gemengd werd met de lambieken van eerder genoemde brouwerijen.

Spontane vergisting

Brouwerij 3 Fonteinen is wereldberoemd geworden met het mengen en hergisten van verschillende jaargangen Lambiek tot een Geuze. Lambieken zijn lichte bieren die spontaan zijn vergist in eikenhouten vaten met wilde gisten uit de buitenlucht, dit geeft een lichtzure smaak. Om deze reden werd er in het verleden suiker toegevoegd aan het bier. Lambiek is gebrouwen met gemoute gerst, ongemoute tarwe en veel oude hop. De Geuze (of volgens Franstalig België: Gueuze) van Brouwerij 3 Fonteinen is een biersoort die zich kenmerkt door de hergisting op fles en is er dus in meerdere blends, van de 3 Fonteinen Cuvée Armand & Gaston Tot de 3 Fonteinen Golden Blend. Geuze kan zich nog tientallen jaren blijven ontwikkelen, hierdoor is geen fles van Brouwerij 3 Fonteinen hetzelfde.

Zennevallei en Pajottenland

Het mengen van Lambieken tot een 3 Fonteinen Geuze wordt steken genoemd. Alleen de spontaan vergiste bieren uit de Zennevallei en het Pajottenland mogen deze beschermde naam Lambiek dragen. Uit dezelfde streek komen ook de Schaarsbeekse Krieken, de voorloper van alle geteelde Krieken varianten. Deze kersensoort kenmerkt zich door zijn zoetzure smaak, sterk roodkleurende sap en daardoor een van de smaakmakers van de lichtzure Fruitbieren van 3 Fonteinen zoals 3 Fonteinen Kriek en 3 Fonteinen Hommage.

Lambik-O-Droom

Brouwerij 3 Fonteinen behoort al jaren tot de absolute top van de bierwereld, die fans van over de hele wereld naar het dorp Lot trekt. Om het biererfgoed van Brouwerij 3 Fonteinen over te kunnen brengen werd in 2016 de Lambik-O-Droom geopend. Een ruim opgezette en gemakkelijk bereikbare degustatieruimte met zicht op de brouwerij en de flessen die 3 Fonteinen rustig laat rusten. Zowel binnen als buiten kan er genoten worden van het beste wat Brouwerij 3 Fonteinen te bieden heeft. Ook is er een mogelijkheid om onder begeleiding een rondleiding door de brouwerij te krijgen.


Officieel beoordeeld en getest

door 6709 Mr. Hop-fans gemiddeld 9.82
10.0
Aldona 23/05/2024
Positieve punten
*****
Bekijk alle 6709 beoordelingen