AMBER BIER

Amber is eigenlijk geen bierstijl maar een benaming voor een aantal bieren van hogere gisting. 'Amber' slaat dus enkel op de kleur van het bier. Bij het brouwen van een Amber wordt gebruik gemaakt van de speciale 'special B' mout. Deze moutsoort is meer gebrand en geeft hierdoor meer kleurstoffen af. Hierdoor krijgt het bier zijn kenmerkende kleur.

Amberkleurig Bier

Het woord ‘’Amber’’ in Amber bier slaat dus enkel op de kleur van het bier. Bij het brouwen van een Amber bier wordt gebruik gemaakt van de speciale 'special B' mout. Deze moutsoort is meer gebrand en geeft hierdoor meer kleurstoffen af. Waardoor het Amber bier zijn karakteristieke Amberkleur verkrijgt. 

Spéciale Belge

Een van de belangrijkste stijlen binnen de Amberkleurige bieren is de Spéciale Belge, waarbij de variant van Palm waarschijnlijk de bekendste is, maar ook De Koninck en de Tempelier zijn hierin klassiekers. Bieren in de stijl Spéciale Belge zijn kruidige, karamelachtige bieren met een volmoutig karakter en een alcoholpercentage van rond de 5-6%. Spéciale Belge zijn licht zoet met een vol pallet aan aroma's. Overigens is de term ‘’Spéciale Belge’’ een door de officieel EU erkend streekproduct.

Glaswerk

Amber bier als een Spéciale Belge schenkt men het liefst in een kelk. Dit is een komvormig glas op een voet. Door de speciale vorm van dit glas blijft er een stevige schuimkraag staan en stijgen de aroma's je neus in bij iedere teug. 

Irish Red Ale

Naast de Spéciale Belge is ook de Irish Red Ale een bekende stijl Amber bier. Ondanks dat het een van de oudere bierstijlen ter wereld schijnt te zijn; Irish Red Ales worden namelijk al genoemd in gedichten uit het jaar 900, is de moderne variant in Nederland veel minder bekend. Deze moderne variant vind zijn oorsprong bij Smithwick Brewery uit Kilkenny en dankt zijn naam aan de karakteristieke koper rode kleur zoals de Bay Ale van Galway Bay en Vuurbaak van Texels.

Drink ook eens wat Ambers

Doordat Amber bier zijn naam dankt aan de rode kleur zijn er naast de Irish Red Ale en Spéciale Belge nog veel meer bierstijlen die zich in het rijtje Amber bieren mogen scharen zoals; Old Speckled Hen Extra Special Red en Kwak, Leffe Radieuse en Gouden Carolus Ambrio. Kortom er is binnen deze stijl meer te ontdekken dan je vooraf zou verwachten. Ben je benieuwd welke bieren favoriet zijn onder mijn biervrienden? Bekijk de Amber top 10

Officieel beoordeeld en getest

door 3214 Mr. Hop-fans gemiddeld 9.82
10.0
Vincent 14/01/2021
Positieve punten
Snel en geen gebrek aan keuze
Bekijk alle 3214 beoordelingen