Voor Dry January geef ik je tips, ervaringen en verhalen over bijwerkingen en andere effecten.
Is Dry January een reset voor je lever? Geeft een maand geen alcohol je juist hoofdpijn of heeft het alleen maar voordelen? En wat is nou precies dat 'ik pas'? Hier vind je alle antwoorden en de do's en don'ts voor Dry January.
Bieren voor Dry January
De mooiste alcoholarme bieren.
Mr. Hop got your back tijdens Dry January. Zo hoef je nog steeds geen maand zonder je geliefde drankje te doen.
De betekenis van Dry January is letterlijk; Droge januari. Geen 'natjes'. Dat betekent niet dat je helemaal niets mag drinken, maar dranken met alcohol er in laat je wél achterwege en je houdt het bij water, koffie, frisdrank en dergelijke. Hierdoor krijgt je lichaam tijd om (een beetje) te herstellen van de schade die alcohol heeft aangericht.
Je kan voor jezelf ook het doel stellen om alleen alcoholvrije of alcoholarme varianten van jouw favoriete drankjes te zoeken. De vraag naar alcoholarm bier is de laatste jaren flink gegroeid. Brouwerijen komen dan ook steeds meer met alcoholarme, of -vrije bieren op de markt. Tegenwoordig kun je van vrijwel iedere bierstijl ook een alcoholarme variant vinden. Kijk daarvoor bijvoorbeeld op mijn pagina met alcoholarme bieren.
Laat me voorop stellen dat Dry January een moment van reflectie op je eigen gezondheid is. Heb je het afgelopen jaar veel alcohol gedronken? Heb je het idee gehad dat je lichaam het af en toe niet meer kon verwerken? Heb je het idee dat je hoofd er af en toe niet meer bij is? Grote kans dat dit allemaal met elkaar te maken heeft gehad. De boosdoener; alcohol.
Hoe overleef je Dry January?
Je hoort ze ieder jaar weer: de goede voornemens. Een van de meest genoemde is dat mensen willen stoppen, of minderen, met alcohol. De uitspraak ‘Ik drink nooit meer’, op nieuwjaarsdag, reken ik dan even niet mee. Nou leven we gelukkig in een tijd dat er ook heel lekkere bieren op de markt verschijnen die gewoon echt lekker zijn. Het bekende Buckler-verhaal van Youp van ‘t Hek kunnen we dan ook gelukkig in het verleden laten.
Toch wordt er nog vaak raar opgekeken als je op een feestje staat en vraagt om een alcoholvrij drankje. Maar als je op deze pagina terecht bent gekomen, wil jij waarschijnlijk wel echt die alcoholvrije periode doorkomen. Daarom hebben we hier even wat tips, handreikingen, ideeën, of hoe je ze ook noemt, voor je genoteerd.
Drink alcoholvrij/alcoholarm bier!
Dat klinkt natuurlijk heel logisch, maar toch kiezen heel veel mensen ervoor om helemaal geen bier te drinken tijdens een alcoholvrije periode, zelfs als het een alcoholvrije variant is. Water is natuurlijk de gezondste keuze, maar als je toch snakt naar een andere smaak, is een bier met een laag alcoholpercentage een hele mooie optie.
Doe het niet alleen
Wanneer je in het weekend alleen zit, is de kans veel groter dat je toch even een mooi bier opentrekt. Normaal gesproken is daar niks mis mee, maar wel als je probeert om een maand geen alcohol te drinken. Probeer daarom een not-drinking buddy te vinden en kijk samen naar een film, ga praten of speel een spelletje. En zulke avondjes kunnen ook heel gezellig zijn zonder een fles bier. De mensen die het samen met iemand anders doen, houden het vaak ook langer vol dan de solisten.
Geef een proeverij!
Vrijwel iedere, wat grotere, brouwerij heeft inmiddels een alcoholvrij of alcoholarm bier in het assortiment. De kwaliteit van deze bieren wordt dan ook steeds beter. Soms als alternatief voor een al bestaand bier en soms als compleet nieuw bier. Er is genoeg om te proeven en te ontdekken, in elke stijl is dan ook wel een alcoholvrije variant te vinden.
Pas je borrelhapjes aan
Wanneer je bier in een café bestelt, eet je daar vaak een schaaltje pinda’s of bittergarnituur bij leeg. Dat is natuurlijk ook heerlijk, maar doet een tijd gezonder leven wel een beetje teniet. Pas daarom ook je snackkeuzes aan, kies voor ongezouten noten, reepjes paprika, of bleekselderij met hummus
Bied aan om te rijden
Als je vrienden toch een avond gaan stappen, of je een mooi diner hebt gepland, wil je natuurlijk niet altijd Sjaak-Afhaak zijn die er dan voor kiest om een avond thuis op de bank te blijven. Bied daarom eens aan om de BOB te zijn! Jij kan dan kiezen voor een frisje, of als je wat lekkerders wil drinken: een alcoholvrij bier en je vrienden zullen je meer dan dankbaar zijn!
Kom je bed uit!
Je kent het vast wel, je hebt een gezellig avondje achter de rug en kruipt midden in de nacht je bed in. De volgende dag is de start niet zo soepel, dus je blijft lekker liggen totdat de hoofdpijn is weggetrokken. Wanneer je geen alcohol drinkt, is de kans op dit soort ochtenden vele malen kleiner. Sta daarom (ook in het weekend) lekker op tijd op en, zoals vrijwel ieders oma altijd zei: “Zo heb je nog wat aan je dag!”
Sluit af met een cadeautje voor jezelf
Dat zou natuurlijk een of andere Amerikaanse Barrel Aged Stout kunnen zijn, maar dan zit je in de alcoholvrije periode waarschijnlijk alleen maar te denken aan het moment dat je weer wel een bier met minimaal 1% inschenkt. In de periode dat je niet drinkt, geef je waarschijnlijk ook minder geld uit. Je kunt die tijd dus mooi sparen voor een uitje, een (in mijn geval) nieuwe Legoset of je zet het alvast opzij voor je vakantie.
Een handige app!
Wat ook handig is, is een app gebruiken. De MAXX app (iOS / Android), gemaakt door het Trimbos Instituut, werd altijd veel gebruikt. Je kunt hierin een logboek bijhouden, doelen stellen, motivaties bekijken en zelfs contact opnemen met iemand anders, op dit moment wordt de app aangepast en kun je hem niet downloaden. Andere apps, met hetzelfde doel, zijn bijvoorbeeld
Via Facebook en Instagram zijn er verschillende evenementen te vinden waarin je deelgenoten kan vinden om je Dry January mee samen te doen. De community daarbij kan je helpen om het langer vol te houden en om samen af te tellen.
Dry January in België
In België kun je in plaats van op Dry January bijvoorbeeld heel goed zoeken op Tournée Minérale, dit is de alcoholvrije variant van de Tournée Générale (vrij vertaald 'een rondje voor het hele café'). Zo vind je al heel wat groepen die zich hier mee bezig houden.
Dry January in Nederland
In Nederland zijn Dry January of IkPas de algemene zoektermen waarop je met andere alcoholvrij drinkers in contact kan komen.
Is Dry January goed voor je en wat doet het met je lichaam of voor je gezondheid?
Na roken is alcohol de belangrijkste vermijdbare oorzaak van sterfte ter wereld. Het is dus absoluut niet goed voor mensen. Vanaf het moment dat je een slok alcohol in je mond neemt gebeurt het volgende:
Het verslavende aspect
Binnen in je mond proef je een zoetige smaak van de alcohol. Deze smaak wordt vaak als aangenaam ervaren, wat er vaak voor zorgt dat je meer wil. Het 'verslavende' aspect.
Je ervaart een verwarmend gevoel wanneer je de alcohol doorslikt. Dit komt doordat de alcohol brandt in je keel. Alcohol is namelijk een bijtende stof en tast daardoor ook het slijmvlies aan. Het verwarmende gevoel is dus helemaal niet zo goed en fijn als je in eerste instantie zou denken. Bij sterke dranken is dit gevoel veel erger, omdat de alcohol minder verdund is en dus sneller bijt. Het nadeel hiervan op de langere termijn is dat men er aan gewend raakt en daardoor meer alcohol nodig hebben voor dat zelfde effect. Een rustmoment, zoals Dry January, kan dit weer (deels) herstellen.
Alcohol kan direct schade veroorzaken
In je maag kan alcohol het vet afbreken dat een laagje tegen de maagwand had gevormd. Wanneer het vet doorbroken is, kan de alcohol achter deze vetlaag komen en tegen de maagwand komen, waardoor de alcohol daar al direct schade kan veroorzaken. Ook kan hier een klein deel van de alcohol al opgenomen worden in je bloed, waardoor je soms al heel snel dronken lijkt te worden.
Na je maag gaat de alcohol door de dunne darm. In de darmwand zitten ontzettend veel kleine bloedvaatjes die de alcohol heel snel kunnen opnemen.
Schade aan andere organen
Via het bloed wordt de alcohol verspreid door je lichaam. Organen, weefsels, lichaamsvocht en je hersenen krijgen allemaal een beetje alcohol te verduren. Onthoud hierbij, dat die alcohol nog steeds een bijtende stof is en dus overal schade veroorzaakt.
Je lever heeft het er zwaar mee
Al het bloed in je lichaam komt hierna door je lever om het bloed te reinigen. De lever breekt ongeveer 7 gram alcohol per uur af. In een normaal glas pils zit al heel gauw meer dan 10 gram alcohol (5% van een glas van 25cl = 0,25*0,05 = 0,0125 = 12,5 gram). Je lichaam is dan dus al zeker 1,5 uur bezig om die alcohol uit je systeem te krijgen. Laat staan als je 8 glazen drinkt. Dan is het 12 uur later nóg bezig met reinigen. Je lever heeft het er zwaar mee en kan bij intensief gebruik dan ook snel slijten. Ongeveer 5% verlaat je lichaam via je adem, in je zweet en in je urine. De overige 95% van de alcohol kan afgebroken worden door je lever en omgezet worden in calorieën.
Een caloriebommetje
Ho, wacht; Calorieën? Ja! Ongeveer 7 kilocalorieën per 1 gram alcohol aan energie komt er vrij. Dit moet allemaal opgeslagen of verbruikt worden door je lichaam. Een gemiddelde volwassen actieve man gebruikt ongeveer 3000 kilocalorieën per dag. Drink je dus 10 glazen pils van 25cl en 5% alcohol en reken je dat om naar calorieën (10x0,25*0,05*7)*1000 dan zie je dat je al 875 kilocalorieën binnen hebt gekregen, dat is meer dan een kwart van je benodigde energie per dag. En dan hebben we het dus nog niet gehad over IPA's met lactose, Stouts met allerlei toevoegingen of die lekkere Tripel die aangezoet is met extra honing. Dat zijn allemaal extra calorieën. Je komt dus ook nog eens flink aan als je die energie niet verbruikt.
Je nieren krijgen vervolgens de restjes van de alcohol nog even te verwerken om uit te kunnen scheiden en hebben vocht nodig om die urine aan te kunnen maken. Je drijft zo dus ook nog eens vocht af, wat de rest van je lichaam hard kan gebruiken.
Ondertussen heeft je hoofd het ook moeilijk. De bloedvaten in de hersenen mogen dan wel een dikkere wand hebben dan in de rest van je lichaam; de alcohol kan er evengoed gewoon doorheen en direct je hersenen in, waar normaal zuurstof naartoe zou gaan. Langzaamaan sterft dus steeds een deel van je hersenen af. Een algemene misvatting is dat dit pas gebeurt na veel drankjes, maar sinds 2015 is bekend dat dit al bij het eerste glas gebeurt. Dit gaat nog een hele tijd door nadat je gedronken hebt en daar krijg je dus die hoofdpijn door.
Wat een negativiteit allemaal toch?
Wanneer begint Dry January?
Dry January begint op 1 januari van ieder jaar in de ochtend, want iedereen weet dat je oud-op-nieuw gewoon nog even móet vieren en vaak is dat net wat leuker, traditioneler en geaccepteerd met een glas champagne (of bier natuurlijk). Net als met alle goede voornemens houdt een groot aantal deelnemers het niet lang vol en gaan zij na enkele dagen alweer op dezelfde voet verder waar zij gebleven waren. Het feit dat er inmiddels héél veel echt goede alcoholarme bieren op de markt te vinden zijn, maakt het wel stukken makkelijker.
In Nederland lijkt er niet echt een gedegen onderzoek gedaan te zijn, maar in het Verenigd Koninkrijk bleken in januari 2021 ongeveer 6,5 miljoen mensen mee te gaan doen aan Dry January tegenover 3,9 miljoen in 2020. Dat was in 2021 dus ongeveer 20% van de volwassen bevolking, tegenover 12,5% in 2020. Dry January wint dus in populariteit.
Wat doe ik na Dry January?
Ongeveer 65% van de deelnemers houdt het de hele maand vol. Een klein deel gaat nog door en doet bijvoorbeeld de verlengde challenge van IkPas.nl of nog even later de Overbruggingschallenge naar de Vastenperiode waarin zij 40 dagen geen alcohol gaan drinken.