AMERIKAANS BIER

Veel hop, voorop in de wereldwijde ontwikkeling en alles super vers!

Chris Bierbaas

Amerikaans bier in vele stijlen


Amerikaans bier bevat uiteraard vele stijlen, maar één specifieke stijl springt wereldwijd boven alle andere uit: de IPA. Nouja, één stijl? Nee, IPA heeft zo’n grote ontwikkeling doorgemaakt de laatste jaren, dat er wel 50 verschillende soorten IPA bestaan. Liefhebbers van Amerikaans bier spenderen veel geld om deze stijl en zijn substijlen zo vers mogelijk in huis te krijgen. En de brouwers van Amerikaans bier weten dit ook. In Amerika kun je veel bieren ook alleen bij de brouwerij zelf kopen, en dan meteen per 4 of 6 per verpakking. Er staan dan rijen van honderden mensen die op de dag van release hun blikken Amerikaans bier meteen afnemen.  

Drink Local

Drink Local is een term die vaak gebruikt wordt in Amerika. Daarom is het ook lastiger om Amerikaans bier hier in Europa te kunnen kopen. Veel brouwerijen brouwen alleen voor de eigen markt, en niet voor export en soms zelfs niet voor distributie naar andere staten. Dit drijft de prijs erg op voor liefhebbers van Amerikaans bier in Europa of andere continenten. Zij zijn dus afhankelijk van distributeurs die het bier voor de normale verkoopprijs moeten inkopen. 


Nieuw
Hailstorm Lumberjack Dessert
Hailstorm Lumberjack Dessert Stout 12%
8.6
€9,75
47,3CL
12%
8.6
Limited
Burley Oak Jelly Not Jam (Cranberry, Apple, Pear)
47,3CL
4,4%
8.0
Nieuw
18th Street Brewery Lucifer In A Haze
47,3CL
8,4%
8.0
Cigar City Jai Alai
Cigar City Jai Alai IPA 7,5%
0
€3,90
35,5CL
7,5%
Nieuw
Drekker Brewing Co. Doomsday Device
47,3CL
8,3%
8.7
Brix City Grateful Jams
Brix City Grateful Jams IPA 8%
8.2
€10,10
47,3CL
8%
8.2
Limited
Superstition / Pure Project Super Maple Sugar Shack
37,5CL
12,5%
8.0

Vers Amerikaans bier

Vooral IPA, Pale Ale en Blond bier zijn stijlen die zo vers mogelijk gedronken moeten worden. Sommige geven een houdbaarheid van slechts drie maanden aan hun bier. New Belgium Brewery doet dat bijvoorbeeld met hun Fat Tire reeks. Deze korte houdbaarheid betekent niet dat het bier daarna niet meer lekker, of te verkopen is, maar is onder andere een marketingtruc. Uiteraard zit er wel een kleine waarheid in, maar als je dit bijvoorbeeld naar Europa brengt, zit het bier tegen de houdbaarheidsdatum aan, eer het hier is.
Als je ooit de kans hebt een bier zo vers mogelijk te drinken, doe dat dan. Het is wel een hele ervaring, zeker als je ook nog eens hetzelfde bier hebt gedronken wat al enkele maanden oud was. Het verschil is toch erg groot.

Dikke vette stouts

In Amerika zijn ze ook erg goed in het brouwen van stout bier. Deze stijl heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot een vaak dikke smurrieachtige substantie met zoete smaken. Tijdens het maischproces kan ook vanalles toegevoegd worden om het stamwortgehalte te verhogen en het mondgevoel nog dikker te maken. Er worden vele toevoegingen gedaan aan stout bier, liefhebber van kokos? Probeer dan eens de Central State Brewing Company - Coconut Nephilim.

Amerikaans bier bij Mister Hop

Ook bij Mister Hop kan je uiteraard Amerikaans bier kopen. Founders heeft heel dikke experimentele bieren maar ook hun basisassortiment in onze schappen staan. De Kentucky Breakfast Stout is een van ‘s werelds best gewaardeerde stouts. Ook van de Boulevard Brewing Company hebben we zowel hun specials als hun standaardbieren naar Venray gehaald. Bearded Iris en San Diego hebben vaak de meest verse blikken, zodat je zelf kan genieten van dat Amerikaans bier.