STOUT BIER

Stouts staan bekend om zijn donkere tot bijna zwarte kleur en vindt zijn herkomst in Engeland. Toch is Guiness waarschijnlijk het meest bekende Stout bier. Vandaag de dag vind je in deze categorie hele mooie smaaksensaties en bieren met een geheel eigen karakter. Stout bieren bevatten over het algemeen een hoger alcoholpercentage in vergelijking met Porters. 

Herkomst van Stout bier

Stouts en Porters lijken veel op elkaar en dat heeft ermee te maken dat Stout een afgeleide is van Porters. Porters werden uitgevonden in de 17e eeuw, daarna volgde de term Stout Porter. Stout betekent krachtig maar toch zijn deze bieren niet hetzelfde. Bij Stouts wordt er gebruik gemaakt van geroosterd of gebrand mout en bij Porters van ongemoute gerst. 

Gewilde bieren

De categorie Stout bieren is de laatste jaren ontzettend populair. Binnen deze categorie is er een behoorlijke diversiteit te ontdekken. Zo varieert het alcoholpercentage van 4 tot 15%. De basissmaken van koffie en chocolade proef je veel terug in de stouts, maar ook op smaakgebied is er een behoorlijke diversiteit. Verschillende manieren van brouwen, en het experimenteren met ingrediënten zorgt voor zeer unieke brouwsels. Daarnaast zie je dat de lagering op hout ook bekend als barrel-aging veel wordt toegepast. Binnen de categorie stout zijn verschillende stijlen te onderscheiden: 

Irish Stout: Het bekendste voorbeeld hiervan is Guinness, heeft een lager alcoholpercentage, variërend tussen 4% en 6%, is minder zoet in vergelijking met andere stijlen binnen de categorie stout en heeft een droge afdronk. Deze stijl staat daarom ook wel bekend als dry-stout.

Milk Stout: Ook wel bekend als sweet-stout. Tijdens het brouwproces wordt lactose toegevoegd, deze suikersoort wordt gewonnen uit melk. Vroeger werd een Milk Stout ook voorgeschreven omdat werd beweerd dat dit de melkproductie bij voedende vrouwen zou verhogen. Voorbeelden van een Milk Stout zijn: To Ol Jule Maelk Imperial Milk Stout, Jopen Blue & Black Eyes, Brew by Numbers van Frontaal.

Oatmeal Stout: In het brouwproces van Oatmeal Stouts wordt gebruik gemaakt van, je raadt het al: Haver! Het is niet direct de smaak van haver die je terug proeft in oatmeal stout maar wel een mooie volle en ronde smaak. Chocolade en Karamel zijn smaaknoten die veelal naar voren komen. Wil je een oatmeal stout proberen? Kijk dan eens naar: Kaapse Gozer, Bevog Baja Oatmeal Stout of Rogue Shakespeare Oatmeal Stout.

Russian Imperial Stout: Russian Imperial Stouts hebben een hoog alcoholpercentage. Het verhaal gaat dat in de 18e eeuw het bier geëxporteerd voor het Russische keizerlijk hof. Dit zou ook de naam Russian Imperial Stout verklaren. Deze krachtige biersoort proberen? Emelisse Russian Imperial Stout, Evil Twin Even More Pecan Pie Jesus.Officieel beoordeeld en getest

door 3287 Mr. Hop-fans gemiddeld 9.82
10.0
Mandy 24/01/2021
Positieve punten
- veel keuze - makkelijk te vinden - leuke verpakking / doos - snel thuis - positieve berichten / reacties vanuit jullie
Verbeterpunten of tips
- ik had voor mijn vriend een cadeau pakket besteld. Ik had hem de doos gegeven en daarin stond: Mandy veel plezier met je vieren. <— zo ongeveer.. maar dat was dus gek toen hij hem opende. Misschien leuk om iets extra’s toe te voegen dat je kunt zeggen voor wie met een persoonlijke tekst. Verder zijn jullie toppers!!!
Bekijk alle 3287 beoordelingen