BLONDE BIEREN

Een blondje is een mooi gangbaar bier. Niet te moeilijk, maar wel lekker smaakvol. Blond bier is zoals het woord het al zegt een lichtgeel bier. Fruitiger, bitterder en zoeter dan pils.
ROTT.blontt
ROTT.blontt Blond 5,5%
8.2
Homeland Brassers Blond
Homeland Brassers Blond Blond 6,4%
6.9
Limited
FYB Blonde - Rum Oakwood
Gradoen Heggenleier
Gradoen Heggenleier Blond 5,8%
7.1
Limited
Pruuf 't Mar
Pruuf 't Mar Blond 6%
7.3
Den Duiyk Hoogvlieger
Halve Tamme Blonde Donny
B-Kind Nectar
B-Kind Nectar Blond 5,5%
7.1
Brouwerij Kwadrant De Pionier
Van Sas Blondie
Van Sas Blondie Blond 7,1%
7.1
Galea Grand Cru
Galea Grand Cru Blond 9,5%
6.9

Blond bier, een Belgische bierstijl

Blond bier is een typische Belgische bierstijl. Het is wat zoeter, bitterder, fruitiger en iets zwaarder dan pils. Desondanks kunnen blonde bieren flink in smaak verschillen. Zo is de één wat zoeter van karakter en de ander weer hoppiger. Het alcoholpercentage varieert tussen de 6 en 9%. De meeste blonde bieren kun je het best drinken op een temperatuur van 6-8 graden celcius. Wie denkt dat blonde bieren allen een soortgelijke smaak hebben heeft het mis. Elke blond bier heeft een volledig eigen karakter. Je zou zelfs een thuisproeverij kunnen organiseren met louter blonde bieren. 

Belgische biercultuur, een werelderfgoed
Sinds mei 2007 is de Belgische biercultuur werelderfgoed en opgenomen op de Unesco werelderfgoedlijst. Het is dus niet het bier zelf maar de Belgische biercultuur die is opgenomen als immaterieel werelderfgoed. De Belgen mogen dan ook met recht trots zijn op hun biercultuur en de bieren die voorgebracht worden. Elk jaar vallen er weer vele Belgische bieren in de prijzen van de World beer Awards. Daarnaast vind je in België als enige land vier verschillende vergistingswijzen. Naast de bieren van hoge en lage gisting maken verschillende brouwers ook gebruik van spontane vergisting of gemengde vergisting. 

Abdijtraditie

Blond bier komt als eerste in de serie voor die abdijen veelal brouwen. Hierna komen de Dubbel en de Tripel. Blonde bieren zijn over het algemeen niet te complex en toegankelijk. Blond bieren zijn doorgaans van hoge gisting. Abdijbieren zijn bieren die verbonden zijn aan een kloostergemeenschap. Bij een abdijbier is het belangrijk dat een deel van de inkomsten aan de abdij geschonken worden. Anders dan bij een trappistenbier hoeft het echter niet binnen de muren van het klooster gebrouwen te worden. 

Blond bier, bekend en geliefd

Er zijn een aantal zeer bekende blonde bieren waaronder la Chouffe, Maredsous of la Trappe. Vaak zijn dit soort bieren een eerste kennismaking met speciaalbier om daarna het diverse landschap van speciaalbier verder te verkennen. Erg belangrijk is het om een Blond bier goed in te schenken zodat er een goede schuimkraag krijgt. 

Op zoek naar de beste blonde bieren?

Wil je weten welke blonde bieren favoriet zijn onder mijn biervrienden? Bekijk de top 10 blonde bieren. In dit overzicht vind je de meest populaire bieren in mijn assortiment. Ontdek alle top 10's in één overzicht. Wil je het jezelf makkelijk maken? Ik heb een mooie selectie blonde bieren gebundeld in één bierpakket blond.  
Officieel beoordeeld en getest

door 3242 Mr. Hop-fans gemiddeld 9.82
10.0
marcel 19/01/2021
Positieve punten
Top bieren voor een mooie prijs. Snelle levering. Een aanrader. !!
Bekijk alle 3242 beoordelingen