In Engeland staat Bruin bier bekend als Brown Ale. Hier komt het bruin bier oorspronkelijk vandaan. Dit bier werd voor het eerst gebrouwen in de 17e eeuw. In Nederland wordt bruin bier ook wel aangeduid als oud bruin, wat vaak een relatief lager alcohol percentage heeft.
Waar het bier zijn oorsprong kent in Engeland zie je tegenwoordig brouwerijen uit binnen- en buitenland hele mooie bruine bieren brouwen. Ieder land heeft zijn eigen karakteristieken als het gaat om bruin bier. Wel is de smaak van bruin bier zoetig en moutig, maar kan het alcoholpercentage verschillen. Deze smaak ontstaat door het gebruik van donkere mouten.
Eindelijk ook op kleinere flesjes! De donkere smaken van de Gouden Carolus Cuvée van de Keizer Blauw en daar komen nog de smaken van de Gouden Carolus Single Malt whisky bij. Het geheel rijpt nog eens op vaten van brouwerij Het Anker.
Een van de in Nederland meest bekende varianten van Bruin bier is Oud-Bruin. Vooral in het zuiden wordt deze stijl gebruikt voor Sjoes (Of Half-om). Dit komt van het Duitse woord voor scheut; ''Schuss''. Oorspronkelijk schonk men eerst een scheut Oud-Bruin in een glas om het aan te vullen met gewone Pilsener, in de praktijk is het vaak andersom. De zoete smaak van het Bruin bier blust op deze manier het bittere van de pilsener wat af.